Učiteljica iz Bara ponovo uzdrmala Crnu Goru

© Foto : Sputnjiku ustupila Rada VišnjićRada Višnjić, učiteljica iz Bara
Rada Višnjić, učiteljica iz Bara - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
V.D. direktora Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru Rada Višnjić biće razrešena sa te funkcije, saopšteno je nezvanično portalu „Pobjeda“ iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.
Višnjićeva je bila imenovana za vršioca dužnosti ove obrazovne ustanove na period od šest meseci, počev od 12. jula ove godine. Ona je u žižu interesovanja javnosti došla sredinom 2020. godine nakon što je učenicima, mimo nastavnog plana i programa, dala zadatak da crtaju trobojku.
Štrumpf na trobojci - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2020
Ekskluzivne fotografije: Radovi učenika iz Bara koji su uzdrmali Crnu Goru
Tokom postupka utvrđivanja odgovornosti za poziv učenicima na metanisanje, konstatovano da je Višnjićeva načinila težu povredu radne obaveze. Informacija da je ona postavljena na čelo ustanove iz koje je bila suspendovana izazvala je burne reakcije javnosti. Većina je osudila ovaj postupak Ministarstva, a Socijaldemokratska partija SDP je čak pripremila intrepelaciju za smenu ministarke Vesne Bratić, prenosi RTCG.
Nju je na to mesto imenovalo Ministarstvo prosvete, nauke i kulture Crne Gore, koje se po objavljivanju informacije oglasilo, istakavši da su se pri odabiru vršioca dužnosti i njihovih pomoćnika rukovodili „objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti“.
Podsetimo, Rada Višnjić postala je poznato široj javnosti jer je početkom prošle godine suspendovana sa posla , kada su njeni učenici na času likovnog crtali Štrumpfove u centru srpske trobojke, koji su kasnije bez sumnje je postali novi simbol borbe za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.
Ona je mesec dana kasnije zbog „Štrumpfova“ dobila i uslovni otkaz, a za Sputnjik je tada izjavila daje ta odluka jedna vrlo lukava začkoljica jer rukovodstvo škole misli da će je ovako imati u šaci.
Rada Višnjić - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2020
Učiteljica iz Bara za Sputnjik: Iza uslovnog otkaza krije se lukava začkoljica, nastaviću borbu!
U oktobru mesecu iste godine, Višnjićeva je još jednom suspendova jer putem Vajbera pozivala učenike na moleban. Tada je nevladino udruženje „Crnogorski zbor“ protiv nje i sveštenika SPC podnelo i krivične prijave.
Višnjićeva se u podršci SPC tu nije zaustavila pa je predvodila i litiju u Herceg Novom, dugu 13 kilometara, rekavši tada za Sputnjik da želi "da u molitvi podrži borbu za srpske svetinje“.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala