Učiteljica iz Bara za Sputnjik: Iza uslovnog otkaza krije se lukava začkoljica, nastaviću borbu!

© Foto : Rada VišnjićRada Višnjić
Rada Višnjić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učiteljica iz Bara Rada Višnjić, koja je kažnjena uslovnim otkazom zbog crtanja trobojke kaže za Sputnjik da je ta odluka jedna vrlo lukava začkoljica jer rukovodstvo škole misli da će je ovako imati u šaci.

„Oni misle da se ja neću žaliti i da ću biti mirna jer mi neće odbijati od plate i da će me imati i šaci. Međutim, jako sam obazriva i i te kako znam šta radim“, kaže nam ona.

Učiteljica barske OŠ „Jugoslavija“ kažnjena je uslovnim otkazom, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako u periodu od šest meseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze

Otkaz učiteljici zbog – crtanja ukrasa!?

Prema učiteljičinim rečima, direktorka je kao razlog odluke navela odskakanje od godišnjeg nastavnog plana i programa, jer nije uspela da pronađe nastavnu jedinicu po kojoj je crtanje štrumpfova na trobojci bilo planirano i da je na tom času trebalo da se radi s plastelinom.

© Foto : Rada VišnjićUčiteljica Rada Višnjić
Učiteljica iz Bara za Sputnjik: Iza uslovnog otkaza krije se lukava začkoljica, nastaviću borbu! - Sputnik Srbija
Učiteljica Rada Višnjić

Rada Višnjić naglašava za Sputnjik da je to bio prvi dan škole, pa deca nisu bila obaveštena da treba da ponesu plastelin. Da bi nastavili s radom, ona je obradila nastavnu jedinicu – crtanje ukrasa.

Kako učiteljica kaže, na nju je izvršen ogroman pritisak da potpiše odluku i dodaje da nisu hteli da joj dozvole da sama potraži spornu nastavnu jedinicu, ali je ona ipak to uspešno učinila.

„Kada sam je našla, oni su bili iznenađeni. Nije to tako teško naći, ali oni, eto, kažu da nisu videli. Tako da cela ta priča pada u vodu, jer je glavni razlog za ovu odluku bio da sam odskakala od plana – a nisam. Potpuno sam bila u skladu s nastavnom jedinicom“, kategorična je učiteljica.

© OŠ JugoslavijaŠtrumpf na trobojci
Učiteljica iz Bara za Sputnjik: Iza uslovnog otkaza krije se lukava začkoljica, nastaviću borbu! - Sputnik Srbija
Štrumpf na trobojci

Ona kaže da prvobitno nije htela da potpiše odluku, ali je to ipak učinila da deca ne bi zaostajala s gradivom i zbog javnosti.

Nikad niko zbog ovoga nije kažnjen

Učiteljica je dodala da u odluci piše da je načinila težu povredu rada. Kako kaže, nije joj poznato da je neki nastavnik ikada bio kažnjen na ovaj način.

 „Verovatno je to naređeno iz Ministarstva - sad je ucenite, sad ćemo je kontrolisati. Ako joj do sada nismo mogli ništa, tražićemo joj dlaku u jajetu narednih pola godine. Ja sam se odbranila svojom nastavnom jedinicom, svojom slobodom na radnom mestu. Kad je u pitanju crtanje ukrasa deca mogu da crtaju sve što može da služi kao ukras. Oni kažu, štrumpfovi ne spadaju u tu kategoriju. Zašto da ne? Kad su shvatili da ni za šta ne mogu da me kazne, da ništa nisam povredila, ostala im je samo ova lažna stvar – da nisam išla po godišnjem planu i programu. Da su se malo potrudili i pozvali me, pronašli bismo nastavnu jedinicu, jer stoji u godišnjem planu“, rekla je učiteljica za Sputnjik.

Pravna borba se nastavlja

Kako je rekla, ima pravo da u nadležnom sudu uloži žalbu u roku od 15 dana, ako prethodno podnese predlog za mirno rešavanje spora – što će i uraditi.

„Možda misle da se neću ni žaliti. Ko zna? Možda misle da ću biti zadovoljna što mi ništa nije odbijeno i da ću biti srećna što ću početi da radim. Naravno, ja sam rekla da ne mogu da potpišem ništa od toga. Međutim, rekli su mi da potpišem jer je to samo odluka, pa da se posle žalim na sadržaj. Poslala sam je svojoj pravnici, ona će da je iščita pažljivo, pa će mi javiti šta ćemo dalje. Ne prihvatam da ostane na tome da nisam poštovala godišnji plan kada to nije istina“, rekla je učiteljica.

Rada Višnjić kaže da će joj za period  od 21 dan, koliko nije radila, biti isplaćena jedna trećina plate.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala