Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Srbija do Tokija: Đoković, Delfini i – ko još? /video/

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaStefan Mitrović u Riju, posle pobede u finalu sa Hrvatskom.
Stefan Mitrović u Riju, posle pobede u finalu sa Hrvatskom. - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Sportisti Srbije polako se okupljaju u Tokiju, gde će od 23. jula do 8. avgusta nastupati na Olimpijskim igrama. Neće svi konkurisati za medalje, ali naša zemlja definitivno ima nekoliko ozbiljnih kandidata za olimpijsko zlato.
Srbija je na prošlim Olimpijskim igrama, održanim u Rio de Žaneiru 2016. godine, osvojila osam medalja – dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane.
Naši predstavnici u Tokiju će ove godine pokušati da nadmaše prethodni uspeh – najbolji kao samostalna država – kojim su po broju osvojenih medalja svrstani među 32 najbolje zemlje na svetu
Iako su iznenađenja uvek moguća i iako će se navijati za sve srpske sportiste, i u pojedinačnim i u timskim kategorijama, realna nada da će neko osvojiti zlato navijačima ostaje u nekoliko disciplina.

Novak Đoković

Najbolji teniser planete i verovatno svih vremena je posle kraćeg razmišljanja odlučio da se pojavi na Olimpijskim igrama, na kojima će biti prvi favorit.
Iako je tokom karijere osvojio praktično sve što se može osvojiti, na Igrama nikada nije dobio zlatnu medalju.
Najbolji uspeh na planetarnoj smotri srpski teniser je ostvario 2008. u Pekingu, kada je osvojio bronzanu medalju, što mu nije pošlo za rukom ni u Londonu ni u Riju.
Vredi podsetiti i da je 2016. takmičenje završio u suzama, pošto nije uspeo da se izbori sa gorostasnim Argentincem Huanom Martinom del Potrom.

Košarkašice

Košarkaši Srbije su doživeli debakl usred Beograda porazom od Italije na kvalifikacionom turniru, ali igra pod obručima neće biti bez predstavnika naše zemlje.
Naše košarkašice su ove godine napravile još jedan neverovatan uspeh osvojivši Evropsko prvenstvo u Španiji, što će ih svrstati među glavne favorite na OI.
Ipak, na EP nije bilo nekoliko izuzetno kvalitetnih selekcija iz ostatka sveta, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.
Amerikanke poslednji put nisu osvojile OI 1992. godine u Barseloni, nakon čega su se kitile zlatom šest puta zaredom.
Na prethodnim Igrama u Rio de Žaneiru, Srpkinje su osvojile bronzanu medalju, nakon što su u polufinalu izgubile od Španije, koju je kasnije u finalu deklasirala selekcija SAD.

Vaterpolisti

Srbija nema more, ali ima najbolje vaterpoliste svih vremena koji to dokazuju iz godine u godinu.
Iako su dominirali bazenima širom sveta godinama, Delfini nikako nisu uspevali da dođu do olimpijskog zlata, barem ne sve do prošlog izdanja takmičenja.
U Pekingu 2008. su vaterpolisti zauzeli treće mesto, baš kao i u Londonu 2012, da bi 2016. u Riju konačno postali olimpijski šampioni.
Na izabranicima Dejana Savića biće jako težak zadatak, jer je uvek lakše osvojiti prvo mesto nego ga odbraniti, ali ako u nekoga nikada ne smemo sumnjati – to su definitivno vaterpolisti.

Odbojkašice

Muška selekcija Srbije se nije plasirala na Olimpijske igre, iako je aktuelni šampion Evrope, ali je tu, kao i uvek ženska ekipa.
Odbojkašice Srbije dolaze izuzetno motivisane u Tokio s obzirom da su pre pet godina u Riju izgubile u finalu od Kine.
Nakon toga izabranice Zorana Terzića nisu klonule duhom, pa su na takmičenjima između dva olimpijska ciklusa pokorile svet i Evropu, tako da u Tokio dolaze kao aktuelne svetske i evropske šampionke.
Srpske odbojkašice nikada nisu osvojile zlato na OI, ali će ove godine najverovatnije biti glavni favorit za isto.

Basketaši

Srbija će ove godine prvi put u istoriji imati predstavnike u košarci 3 na 3, zato što se ta disciplina ove godine prvi put održava na Olimpijskim igrama.
Četvorostruki svetski i dvostruki evropski šampioni u svojoj disciplini biće strah i trepet za svakog protivnika, pa samim tim i prvi favoriti za zlato.
Srbiju će u basketu predstavljati selektor Goran Vojkić i igrači Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Mihajlo Vasić i rezerve Marko Savić i Stefan Kojić.
Pored Srbije, učestvovaće i Rusija, Kina, Japan, Poljska, Holandija, Letonija i Belgija. Zanimljivo, Amerikanaca neće biti.

Španović, Kukolj, tekvondisti, rvači, bacači kugle s ramena...

Pored ekipnih sportova, Srbija će imati priliku da postane zlata i u drugim, individualnim sportovima...
Strelci Srbije su u poslednjih desetak godina osvajali brojne medalje, ali su baš u Rio de Žaneiru ostali bez plena.
Bila su dva četvrta mesta, pa će ove godine biti još motivisaniji kako bi uspeli da se vrati na put slave.
Atletičarka Ivana Španović krenuće u odbranu bronzane medalje, ali ako je neko navikao da pomera granice to je definitivno ona.
Zašto ne ovoga puta zlato za Ivanu?
Tu je i Aleksandar Kukolj, aktuelni vicešampion sveta u džudou u kategoriji do 100 kilograma.
Kandidat za zlatnu medalju je definitivno i Mate Nemeš, koji je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom ove godine postao šampion.
Rvački tim čine još i Zurabi Datunašvili, koji se takođe smatra jednim od kandidata za medalju, kao i Mihail Kadžaja i Stevan Micić.
U Rio de Žaneiru zlato su osvojili Davor Štefanek, koji je u međuvremenu završio karijeru, i vaterpolisti.
Srebro je pripao tekvondistkinji Tijani Bogdanović, kajakašima Marku Tomićeviću i Milenku Zoriću, ženskim košarkašicama i košarkašima
Bronzu su osvojili Ivana Španović i košarkašice.
Šta očekujete ove godine?
Anketa
Koliko medalja će Srbija osvojiti na Olimpijskim igrama?
Đoković: Prevagnuo je patriotizam
Stručnjaci za Sputnjik: Đoković je GOAT
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala