Novi skandal: Nacionalistički slogani na dresovima svih ukrajinskih klubova /foto/

© AFP 2023 / StringerDres ukrajinske fudbalske reprezentacije
Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Prava bura digla se oko dresova koje su Ukrajinci spremili za Evro 2020, na kojima su bili nacionalistički slogani „Slava Ukrajini“ i „Slava herojima“, kao i teritorija Krima, što je UEFA zabranila. Sada je na pomolu novi skandal, jer je ukrajinska liga donela odluku da svi timovi nose pomenute slogane na dresovima i to na vidljivim mestima.
To je ražestilo Eduarda Dolinskog, generalnog direktora ukrajinskog Jevrejskog komiteta.
„Slogan su izmislili i koristili ukrajinski nacionalnisti iz Drugog svetskog rata koji su učestvovali u holokaustu i organizovali masovna ubistva Poljaka“, rekao je Dolinski.
Pomenuti nacionalnistički slogani uzburkali su javnost neposredno pred Evropskog prvenstvo, a Rusi su to okarakterisali kao tešku provokaciju, pa je morala da reaguje Evropska fudbalska unija UEFA, naredivši Ukrajincima da sklone natpis „Slava herojima“, dok je Krim na mapi Ukrajine mogao da ostane. To je razbesnelo Dmitrija Sviščeva iz Ruske Dume, koji je poručio da je u pitanju apsurd.
Fudbalski savez Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Švajcarski model – spas za Rusiju
„Krim je integralna terotorija Rusije već sedam godina“, objasnio je on.
Uglavnom, sada su u centru pažnje ponovo identični natpisi koje će prema odluci ukrajinske lige svi klubovi morati da nose i to na vidljivim mestima u sezoni 2021/22. koja startuje već u petak.
Podigla se velika prašina na društvenim mrežama, u toku su žustre rasprave o poreklu slogana.
I dok jedni sugerišu da je takva odluka ispravna, drugi poručuju da takvu odluku treba zabraniti jer u sebi sadrži političku konotaciju i nije joj mesto u fudbalu.
„Neverovatno. Treba im zabraniti da budu deo međunarodnih fudbalskih federacija zbog nečeg takvog“, bio je jedan od komentara na Tviteru.
Ostaje da se vidi da li će ideja biti realizovana, a to će biti vrlo brzo poznato s obzirom na to da u petak startuje ukrajinsko fudbalsko prvenstvo.
Hrvate su kaznili zbog „Za dom spremni“, ako ne kazne Ukrajinu – nastaće katastrofa
Partizan preko Slovačke ide u Rusiju ili Azerbejdžan
Dobar žreb za Zvezdu na putu ka Ligi šampiona – izbegnuta „mađarska mina“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala