Švajcarski model – spas za Rusiju

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaFudbalski savez Rusije
Fudbalski savez Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Ruska Premijer lige suočava se drastičnim promenama i od predstojeće sezone dobiće novi format po uzoru na švajcarski sistem. Reforme - to je odluka Ruske fudbalske unije, zbog pada kvaliteta u poslednjih nekoliko godina, što se odrazilo na UEFA koeficijente.
Rusi ništa ne prepuštaju slučaju. Klupski fudbal počeo je prvo da im stagnira, kasnije i da se srozava, što se odrazilo na UEFA koeficijente, i nešto je pod hitno moralo da se preduzme.
Angažovana je holandska kompanija „Hiperkjub“ koja je učestovala u kreiranju formata takmičenja Eredivizije, a Ruska Premijer liga će pokupiti format takmičenja nalik onog u Švajcarskoj.
O čemu se zapravo radi? Ruska Premijer liga je planirana po sistemu „jesen-proleće“ i ostaće 16 timova u Ligi, za sastavljanje kalendara biće korišćen švajcarski sistem, sinhronizovan sa evropskim.
Naime, 16 klubova biće podeljeno u četiri grupe i klubovi će unutar pomenutih grupa igrati svako sa svakim po dva puta.
Biće odigrano ukupno 24 kola, posle čega se dele bodovi na pola, a šest prvoplasiranih ekipa, svaka od njih odigraće 10 kola, dok će timovi od 7. do 16. mesta odigrati devet kola.
CC0 / Unsplash / Fudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Fudbalska lopta
Upravo bi ta druga faza koja će biti održana na proleće trebalo da donese ključnu prevagu u brojnim segmentima. Počev od punih tribina, kvaliteta fudbala, zarade na prodatim ulaznicama, TV pravima, sponzorskim ugovorima.
Što se tiče borbe na dnu tabele, dva poslednja kluba ispašće iz Ruske Premijer lige, dok će 13. i 14. igrati plej-of sa trećim i četvrtim iz druge lige.
Autori projekta ističu pet prednosti ove reforme koju je odobrila Ruska Fudbalska Unija.
Prvi jeste više utakmica, jer u proseku svaka ekipa odigraće 34 kola.
Druga stavka odnosi se na 26 utakmica između najboljih timova Rusije.
Pod tri – praktično neće biti utakmica koje ništa ne rešavaju, jer se čak i poslednjih deset timova od petog do desetog mesta mogu takmičiti za izlazak u Evropu.
Prosečna posećenost porašće za 15 odsto, i dostići će 17.600 gledalaca.
I poslednji, peti segment, odnosi se na rast prihoda vrhunskih klubova za 33 odsto, a 25 odsto za autsajdera.
Mane sadašnjeg formata takmičenja su nedovoljan broj utakmica visokog intenziteta i nedovoljan broj ocenjenih utakmica, te slaba zarada od TV prava.
Belgijanci su povećali za 100 odsto prihode od TV prava u poslednjih sedam godina, Austrija je na 40 odsto povećanih prihoda u poslednjih godinu i po dana, a sve nakon što su sprovedene reforme.
E, pa Rusi u saradnji sa holandskom kompanijom „Hiperkjub“ uzdaju se u tu igru brojki i nadaju se će im se dogoditi „bum“ baš kao i u pomenutim zemljama kada budu primenili „švajcarski sistem“.
© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMiodrag Grof Božović
Miodrag Grof Božović - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Miodrag Grof Božović
Ipak, reforme za koje su se odvažili Rusi ne oduševljavaju previše Miodraga Grofa Božovića, bivšeg trenera Crvene zvezde koji je vodio veliki broj klubova u najvećoj pravoslavnoj zemlji, a poslednji je Krila Sovjetov.
„Vidim da Rusi brzo rešavaju sve oko tih fudbalskih reformi. Mislim da nepotrebno komplikuju stvari, uzelu su holandsku firmu da im pomogne. I šta su zaključili Holanđani? Da Rusi preskupo plaćaju igrače, a to je mogla da im kaže bilo koja baba na ulici. U odnosu na kvalitet i rezultate, to je jedan od njihovih glavnih problema. Svesni su i sami da moraju da reše probleme, jer stvorili su fenomenalne uslove za trening i rad, a rezultati su im sve gori, kvalitet lige opada. Zato mislim da je njihov ključni problem ograničenje broja stranaca. Trebalo bi da se ukine bar za igrače koji dolaze iz bivših zemalja članica Sovjetskog saveza. Jer, u Rusiji se samo Belorusi tretiraju kao domaći igrači“, izjavio je Grof Božović u razgovoru za Sputnjik.
Rusi su presekli, uzdaju se u švajcarski model, pa će vrlo brzo moći da se vidi da li će fudbalske klupske kase, u zemlji bogatoj naftom, početi da se pune i da li će biti zaustavljen strmoglav pad na UEFA listi sa koeficijentima, prema kojem bi Rusi do 2023. godine ispali iz prvih 10, dok bi 2024, godine prema najcrnjim prognozama pali na 21. mesto.
Ruska Premijer liga pre reforme izgledala je nalik ostatku Evrope, učestvovalo je 16 klubova, svako je igrao sa svakim i posle trideset kola prvoplasirana ekipa proglašavana je za šampiona Rusije.
Roman gađa rekord – milioni su spremni za mladu zvezdu!
„Ronaldo je lud, bolestan čovek“ – šokantan audio snimak predsednika Reala
Prva su „žrtva“ UEFA, ali ne klonu: Najbolje smo predstavili fudbal BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala