NATO tehnologija pretvara Crnu Goru u logistički poligon Alijanse

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICZastave NATO i Crne Gore
Zastave NATO i Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Softver koje je NATO pakt ustupio Vojsci Crne Gore nije namenjen da bude pomoć, kako se to predstavlja, već je usmeren ka obuci vojnih kadrova Crne Gore da bi bili logistika trupama NATO-a, ukoliko se nađu u situaciji da dopremaju više opreme koju bi transportovali dalje u unutrašnjost jugoistoka Evrope ili na istok prema granicama Rusije.
Ovako za Sputnjik profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji, objašnjava najavljeno besplatno ustupanje na korišćenje softvera Agencije za komunikacije i informacije NATO-a crnogorskom Ministarstvu odbrane i Vojsci.

Crna Gora kao poligon NATO-a

Profesor Kovač napominje da su u pitanju dve vrste softvera, jedan koji se koristi za podršku logistici i mornarici, i drugi koji služi za bržu obradu obaveštajnih aktivnosti, praćenje i planiranje operacija i taktičke komunikacije kako bi se brže obrađivali podaci sa terena i slali u štab NATO-a preko Vojske Crne Gore.

„Ovo nije pomoć NATO-a Vojsci Crne Gore, već podrška, odnosno obuka crnogorskog kadra, koji koristeći prvi softver treba da nauči na koji način da koristi logistiku NATO-u. Dakle, ta takozvana pomoć je uglavnom usmerena ka ostvarenju pretpostavke NATO-a za njegovu strategiju na tom prostoru. Crna Gora, i kada je primana u NATO, primljena je pre svega zbog položaja i zbog zatvaranja ovog prostora pod kontrolom NATO pakta, napominje profesor Kovač.

U kontekstu toga, dodaje Kovač, Crna Gora je interesantna i kao prostor za sprečavanje ruskog uticaja kako u pomorskom, tako i u kopnenom smislu.

„Nadgledanje“ država van NATO-a

„Otuda je i NATO Crnu Goru prihvatio pre svega kao mogućnost za logističku dominaciju za svoje potrebe i izgradnju komunikacije ka unutrašnjosti jugoistoka Evrope. Softver koji se tiče logistike i obaveštajno-izviđačke delatnosti nije zamišljen kao pomoć vojsci Crne Gore, jer ona svojom organizacijom i sastavom ne može u nekoj meri da iskoristi iste, a nema ni potrebe za tim u operativnom smislu da koristi jedan tako razvijeni softver, objašnjava Kovač.

Drugi softver služi za bržu obradu analitičkih podataka o dešavanjima u ovom regionu i on je, napominje sagovornik Sputnjika, od suštinske potrebe NATO paktu.
„Ovaj softver takođe nije potreban za Crnu Goru, jer ne postoji neka realna pretnja prema ovoj državi, ako izuzmemo Albaniju i njene pretenzije koje su još uvek ’nevidljive‘ za crnogorsko rukovodstvo", primećuje Kovač.
On dodaje da je „političko koketiranje" albanske i crnogorske vlasti takvo da crnogorska politička elita taj problem ne prepoznaje, iako je on prisutan u Crnoj Gori.

„Zato je sigurno da će prikupljanje obaveštajnih podataka, njihova analiza i sve što ide uz to biti usmereno na države koje nisu u NATO, gde će kao predmet interesovanja prednjačiti Srbija, BiH, Republika Srpska i prostor Kosova i Metohije. Dakle, drugi softver faktički ima namenu da ubrza obradu podataka koji će stići u centralu NATO-a, navodi profesor Kovač.

Tri predloga ugovora

Kako piše podgorički list „Pobjeda“, u dokumentu vlade stoji da prvi predlog ugovora o licencama u vezi sa distribucijom NATO softvera obuhvata listu od 30 softvera. Drugi predlog ugovora o licencama odnosi se na nova softverska rešenja, koja će, kako je navedeno u dokumentu, zameniti postojeća iz liste softvera u prethodno navedenom ugovoru, a koja su stigla do kraja svog životnog ciklusa i više neće biti podržana od strane Agencija za komunikacije i informacije NATO-a.
U dokumentu koji prenose podgorički mediji, navedeno je da postoji i treći predlog ugovora o licencama, kojim se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO-a, uključuje mogućnost korišćenja softvera za integrisano komandovanje i kontrolu i informacionog sistema za vazduhoplovno komandovanje i kontrolu (AirC2IS). Oni su od značaja za funkcionisanje Vazduhoplovno-operativnog centra Vojske Crne Gore i direktno su povezani sa NATO sistemima kroz zaštićenu NATO komunikacionu mrežu.
Radi se, dakle, o komandnom centru za kontrolu, informisanje, indentifikaciju, nadzor, navođenje i izviđanje vazdušnog prostora. Drugim rečima, NATO instalacijom ovog softvera postavlja stanicu da ako budu leteli NATO avioni u ovom regionu, oni bi u Crnoj Gori imali centar koji bi ih vodio, odnosno, obaveštavao o dešavanjima u vazdušnom prostoru.
Sistem AirC2IS je umreženi sistem država NATO-a i njihovih vazduhoplovnih snaga, a pokazao se kao uspešan i trajan model za multinacionalna rešenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala