Lajčak se oglasio o sastanku Vučića i Kurtija i poslao poruku Beogradu i Prištini /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Sastanak delegacija Beograda i Prištine na visokom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dve strane, izjavo je visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
„Posledica toga je da smo danas postigli veoma malo“, rekao je Lajčak nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.
Lajčak je rekao da je razgovarano o nekoliko različitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.
„Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom nivou pod posredstvom Evropske unije, da će se rešavati aktuelna pitanja i pripremati sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku“, kazao je Lajčak.
Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.
„Za nas, Evropsku uniju, važno je da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa. Zato očekujemo od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu nasleđe prošlosti i reše sva nerešena pitanja“, naveo je Lajčak.
Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Vučić iz Brisela: Ni oko čega se nismo dogovorili, ljudi iz EU nisu mogli da veruju šta čuju /video/
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Vučić: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala