Vučić: Kurti obmanuo javnost, to će potvrditi i EU

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti obmanuo novinare kada ga je optužio da je odbio tačke predloga za današnji razgovor i poručio da će to potvrditi i predstavnici EU.
„Sve tri stavke, sve što piše ovde, Srbija je stoprocentno prihvatila. Aljbin Kurti vas je obmanuo jer je tražio da se u sve to ubaci da se Srbija suočava s prošlošću, sa genocidom iz 1878. godine pa do 1999. godine…I on to zna, i to će vam potvrditi i EU“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.
Vučić je istakao i da je čuo kada je Kurti novinarima rekao i da je Srbija počinila genocid u Kuršumliji i Leskovcu…
Na pitanje kako je odgovorio na te Kurtijeve optužbe, kaže da je odgovorio ozbiljno i argumentovano jer misli da „malo bolje zna istoriju i geografiju od njega“.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Kurti: Dao sam Vučiću tri knjige, dobio sam tri uvrede
„Posebno sam se koncentrisao na Drugi svetski rat i njihovu ulogu u nacističkom pokretu i svemu što su činili srpskom narodu i svima koji su bili antifašistički orijentisani“, rekao je Vučić.
Dodao je da je sve vreme želeo da pronađe način da se razgovara o budućnosti.
Za Kurtijeve tvrdnje da je „Vučiću poklonio tri knjige, a on njemu uzvratio sa tri uvrede“, Vučić je rekao da to nije tačno i da se trudio da bude odgovoran.
U poređenju sa prošlim susretom kada je bio oštar, danas je, kaže Vučić, samo odgovarao argumentima na neistine koje je Kurti izgovarao.
Vučić je ponovio da je u pripremama za dijalog, u kojim učestvuje Lajčak, sve što su se glavni pregovarači dogovorili da bude na stolu, Srbija prihvatila, uključujući čak i neke od prištinskih amandmana.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Vučić iz Brisela: Ni oko čega se nismo dogovorili, ljudi iz EU nisu mogli da veruju šta čuju /video/
„Ali mi ne pričamo o racionalnom pristupu, već s ljudima koji sve vreme traže da Srbija bude odgovorna za genocid in continuum, to je jedino što ih zanima. Super, shvatio sam, Dačić je Miloševićev zločinac, ja sam Šešeljev pravni savetnik, a Čanak i Nataša Kandić su svetlost na kraju tunela. Razumeo sam to sve, ali hajde da pričamo o budućnosti - a on kaže ne može jer su Srbi počinili genocid 1878. i sad mi vi recite šta još treba da uradim?“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije ističe i da će Srbija biti uvek spremna da razgovara, ali da ne zna šta da učinimo da se ovo popravi.
Vučić dodaje i da misli da predstavnici EU nisu mogli da veruju šta slušaju i da su Kurtiju deset puta rekli da priča o budućnosti, ali da se to nije dogodilo.
„To nije pat pozicija, već užasna pozicija - pat pozicija u šahu je kad svi dobiju po pola, a ovde su svi izgubili ne po pola, nego ceo bod“, rekao je Vučić i dodao da se brine zbog bezbednosti Srba i incidenata kojih je bilo više u ovih nepunih sedam meseci nego cele prošle godine.
Vučić je poručio da se nada da će mir i stabilnost biti sačuvani i najavio da će ponovo doći u Brisel.
Problem je, kako je kazao, to što delegacija Prištine neće da razgovara o onome što su potpisali (Zajednica srpskih opština) jer se, kako kažu, to „desilo pre njihovih istorijskih izbora“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala