Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Zaharova objasnila zašto Rusija vodi dijalog sa talibanima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Time što održava kontakte sa pokretom „Taliban“ (zabranjen u Rusiji) koji je deo međuavganistanskog dijaloga, i podstiče ga na pregovore sa avganistanskom vladom, Moskva primenjuje odredbe rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je podsetila da je u martu 2020. godine usvojena rezolucija u kojoj je „crno na belo napisano o prioritetu, neophodnosti i podržavanju međuavganistanskih pregovora, odnosno ono o čemu je pričala Rusija mnogo godina, kao i pozivanju zemalja da doprinosu tim pregovorima“.
„Da, zaista, pokret 'Taliban' zabranjen je kao organizacija u našoj zemlji. Radi se o tome što je Rusija više puta isticala da ne samo da ne podržava, nego na sve načine potvrđuje svoju odlučnost u borbi protiv terorističke aktivnosti i njenom neprihvatanju, uključujući talibanskog pokreta. Postoji još jedan detalj – taj pokret je deo međuavganistanskog dijaloga, odnosno istog onog dijaloga koji je Savet bezbednosti pozvao sve zemlje da podstaknu“, rekla je ona za televiziju „Rusija 1“.
Prema rečima portparolke, Moskva poštuje rezoluciju Saveta bezbednosti.
„Podržavali smo se je kao zemlja, sprovodimo je u praksu. Tu nema nikakve protivrečnosti“, dodala je.
Istovremeno, Zaharova je rekla da je nemoguće shvatiti logiku američkih akcija u Avganistanu u poslednjih 20 godina.
Baza Bagram - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Da li talibani za dva meseca mogu preuzeti kontrolu nad celim Avganistanom
Takođe je naglasila da za te dve decenije Amerika nijednom nije izvestila Savet bezbednosti o svojim akcijama u toj zemlji.
„Jedna od inicijativa SAD govori o tome da planiraju da smeste građane evakuisane iz Avganistana na teritorije susednih zemalja. Šta mislite, o kakvom je broju reč? O desetinama hiljada ljudi“, ocenila je portparolka.
Ranije je savetnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov izjavio da je Rusija pre sedam godina počela da uspostavlja kontakte sa talibanima zbog potrebe da im iznese svoje zabrinutosti u sferi bezbednosti u regionu, kao i da Moskva trenutno može da održava dijalog sa svim stranama avganistanskog sukoba.
U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala