Pašinjan upozorava: Baku želi da isprovocira novi vojni sukob u Karabahu

© AP Photo / Abbas AtilayKonvoj azerbejdžanske vojske
Konvoj azerbejdžanske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da Baku namerava da izazove nove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na granici sa Jermenijom.
„Jermenija je spremna za nastavak pregovora o Karabahu, ali Azerbejdžan nikako nije odreagovao na tu spremnost i prema informacijama od nezvaničnih izvora Azerbejdžan namerava da izazove nove vojne sukobe u Arcahu (Nagorno-Karabah) i na jermensko-azerbejdžanskoj granici“, rekao je Pašinjan nakon sastanka sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
Šef Evropskog saveta Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Gde je bila Evropa dok se vodio rat u Karabahu: Mišel u Jerevanu dočekan uzvicima „sramota“
Prema njegovim rečima, te namere su se manifestovale pogoršanjem situacije na Nahičevanskom delu jermensko-azerbejdžanske granice. Pašinjan je dodao da incidenti ne dozvoljavaju da se započne proces delimitacije i demarkacije granice i optužio je Baku za kršenje sporazuma koji se tiču vraćanja lica koje u Jermeniji smatraju zarobljenicima.
Pored toga, prema rečima Pašinjana, uprkos trilateralnoj izjavi od 9. novembra 2020. godine kojom je predviđeno otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih infrastruktura, Baku odbija da obezbedi Jermeniji koridor za železnicu Jermenija-Gruzija-Azerbejdžan.
On je naglasio da se nakon sukoba u Nagorno-Karabahu u tom regionu formirala nova realnost, „ali primena sile ne može rešiti karabaški konflikt, a rešavanje situacije je moguće samo pregovorima u formatu Minske grupe OEBS-a“.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.
Pročitajte još:
Rusija: Zapadne zemlje pokušavaju da izazovu novi sukob u Karabahu
Azerbejdžan poručuje Jermeniji: Shvatite – nastavićemo da jačamo vojnu moć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala