Gde je bila Evropa dok se vodio rat u Karabahu: Mišel u Jerevanu dočekan uzvicima „sramota“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠef Evropskog saveta Šarl Mišel
Šef Evropskog saveta Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Predstavnici omladinskog krila opozicione stranke „Dašnakcjutjun“ dočekali su u Jerevanu šefa Evropskog saveta Šarla Mišela uzvicima:„Sramota!“, izražavajući nezadovoljstvo zbog odsustva reakcije u Briselu na eskalaciju u Nagorno-Karabahu, prenosi portal „para.tv“.

„Ovde smo kako bismo dočekali Šarla Mišela i pitali ga gde je bila Evropa za sve vreme rata (sukoba u Nagorno-Karabahu), kada je protiv Jermenije korišćeno fosforno oružje, kada je u Arcahu (Nagorno-Karabah) Azerbejdžan ubijao civile“, izjavila je učesnica protesta Kristin Vardanjan.

Kako je dodala, stanovnici Jermenije se pitaju zašto su Evropljani do sad ćutali i zašto je Mišel došao tek sad.
„Da li oni pokušavaju da kupe Jermeniju? Saopštavamo da Jermenija nije na prodaju“, kazala je Vardanjan.
Prema njenom mišljenju, evropska delegacija neće uspeti da realizuje svoju agendu.
Jermenski vojnik samoproglašene republike Nagorno-Karabah pored rova na prvoj liniji na granici sa Azerbejdžanom, 25. oktobra, 2012. godine - ARHIVKSA FOTOGRAFIJA - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2020
Rusija: Zapadne zemlje pokušavaju da izazovu novi sukob u Karabahu
„Želimo da pitamo da li su se oni sastali sa političkim zatvorenicima koji se pojavljuju u Jermeniji svaki dan. Da li su to evropske vrednosti, demokratija? Da li Evropa podržava novog diktatora u regionu?“, upitala je Vardanjan.
Kako je saopšteno, od 16. do 18. juna planirano je da Mišel održi bilateralne sastanke sa vršiocem dužnosti premijera Jermenije Nikolom Pašinjanom, predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom kao i sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom.
Ranije je šef Evropskog saveta rekao da je organizacija spremna da pruži ekspertsku pomoć u delimitaciji i demarkaciji granica Jermenije i Azerbejdžana.
Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.
Pročitajte još:
Azerbejdžan poručuje Jermeniji: Shvatite – nastavićemo da jačamo vojnu moć
Pašinjan ponudio svog sina za razmenu zarobljenika
Baku odgovorio na optužbe Jerevana: Ne pogoršavajte situaciju bez razloga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala