Od Staljina do Putina: Kakvu muziku slušaju svetski lideri /video/

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin svira klavir
Ruski predsednik Vladimir Putin svira klavir - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Ruski list „Gazeta.Ru“ objavio je listu najomiljenijih pevača i pesama aktuelnih i bivših svetskih lidera. Bivši američki predsednik Barak Obama predstavio je plejlistu najboljih kompozicija za ovo leto. Na spisku se nalaze pesme Rijane, „Rolingstonsa“, Džej Zija, Luja Armstronga i Boba Dilana.

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin u slobodne vreme sluša grupu „Ljube“, koja često nastupa i na zvaničnim događajima na kojima učestvuje predsednik. I ruski predsednik je ranije potvrdio da voli da sluša ovu grupu. Politikolog Gleb Pavlovski je izjavio da on voli da sluša i Vladimira Visockog.
Putin je 2008. godine izjavio da se njemu dopadaju i kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog, a od inostranih klasika voli Franca Lista, Franca Šuberta i Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i džez.
Neki smatraju da je omiljena kompozicija ruskog predsednika „Od čega počinje otadžbina“ Venjamina Basnera iz filma „Štit i mač“. Ovu pesmu je Putin svirao na klaviru 2010. godine na dobrotvornoj večeri u Sankt Peterburgu.

Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije je muzikalan i u mladosti je bio di-džej i voleo da sluša rok. Kasnije je počeo da sluša raznovrsniju muziku.
„Na mojoj listi se nalazi raznovrsna muzika, od Elvisa Prislija, Dina Martina, preko Betovena i Mocarta, a završava se savremenim rok grupama, a ponekad i elektronskom muzikom“, rekao je Medvedev.
Od ruskih izvođača on voli grupe „Splin“, „Akvarijum“, „Bi-2“, „Čajf“, „Kino“.

Donald Tramp

Tokom prve predizborne kampanje pokazala se ljubav Donalda Trampa prema klasičnom američkom roku, neke od hitova je koristio u svojoj predizbornoj kampanji. Međutim, grupa „Aerosmit“, Ozi Ozborn i drugi muzičari su zabranili da se njihove pesme koriste tokom obraćanja Trampa.
Bivši američki predsednik je govorio da je veliki fan grupe „Rolingstons“, Eminema i Eltona Džona. Omiljena pesma „Da li je to sve?“ (Is that all there is?) u izvođenju Pegi Li.

Ronald Regan

Četrdeseti američki predsednik je tesno bio povezan sa svetom umetnosti, muzike i filma. Na sajtu posvećenom uspomeni na političara su objavljene neke činjenice iz njegovog života, kao što su šta je voleo da jede, koje je filmove gledao i drugo.
Prema portalu, Regan je voleo pesme Frenka Sinatre „Nancy (With the Laughing Face)“, koju je posvetio svojoj ćerki. Pored toga političaru se dopadala i glavna tema filma „Zvuci muzike“ iz 1965. godine. Kompoziciju je napisao Ričard Rodžers, a tekst Oskar Hamerštejn II.

Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije je svojevremeno napisao himnu Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa (MGIMO). On je priznao da u trenutku stvaranja kompozicije nije želeo da konkuriše prvoj himni univerziteta „Stara kuća pored reke Moskva“.
Lavrov je izdvojio Vladimira Visockog kao omiljenog pevača, a omiljeni žanrovi su mu folk i džez. Ministar je naveo da mu se dopada i muzika saksofoniste Igora Butmana, kao i britanske grupe „Bitlsi“ i Frenka Sinatre.

Josif Staljin

Staljin je voleo gruzinsku lirsku pesmu „Suliko“, za koju su muziku i tekst napisali Varinka i Akakij Cereteli. Pesma je pogodna za druženja i povremeno ju je slušao i sovjetski lider prilikom okupljanja na vikendici.

Vladimir Zelenski i Petar Porošenko

Sadašnji i bivši predsednici Ukrajine nisu imali isti ukus u muzici. Na kanalu „NV Ukrajina“ su 2019. godine pitali kandidate na poziciju predsednika koju muziku vole. Zelenski je odgovorio da mu se dopadaju pesme britanske pevačice Adel, a Porošenko je smatrao da je pravi hit marš nove ukrajinske vojske.

Emanuel Makron

Francuski predsednik voli klasičnu muziku. Njegov omiljeni pevač Šarl Aznavur je prema „Tajmu“ i „Si-En-Enu“ priznat kao najbolji muzičar XX veka. Prema informacijama iz otvorenih izvora, Makronu se dopada i muzika rok muzičara Džona Holideja i Lea Ferea.

Elizabeta II

Rođaci britanske monarhinje su svojevremeno sastavili omiljenu plejlistu Elizabete II za film „Naša kraljica: 90 muzičkih godina“. Na spisku omiljenih pesama su „Cheek to Cheek“ koju peva Fred Aster „The White Cliffs Of Dover“ Vere Lin, kao i pesma „Anything You Can Do (Annie Get Your Gun)“ Dolores Grej i Bila Džonsona. Kraljici se takođe dopada religiozna muzika, kao i mjuzikli.

Angela Merkel

Nemačka kancelarka je izjavila da je kao mlada volela da sluša muziku grupa „Bitls“ i „Rolingstons“. Njoj se dopadaju i pesme kao što je pesma „Je t'aime“ Lare Fabijan i „Bridge over Troubled Water“ dueta Sajmon i Garfankel.
Obala reke Moskve ispod zidina Kremlja - Sputnik Srbija
Rusija
1 Maj, 23:01
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala