Rusko-kineski tandem dostigao nivo bez presedana

© Sputnik / Sergey GuneevZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Moskva i Peking uspešno razvijaju vojnu saradnju, odnosi dve države su dostigli nivo koji je bez presedana, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov povodom 20. godišnjice od potpisivanja rusko-kineskog Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.
U članku Lavrova, objavljenom u listu „Ruska gazeta“ i kineskom listu „Ženmin žibao“ navodi se da su rusko-kineski odnosi postali obrazac međudržavne saradnje u XXI veku.

„Krećući se planiranim putem, danas već govorimo o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji koja ulazi u novu eru“, izjavio je ministar.

Amerika, Evropa, zastave - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
„Politiko“: Amerika pretvara Evropu u svog vazala za borbu protiv Rusije i Kine
Lavrov je, govoreći o vojnoj saradnji, podsetio da strane redovno izvode zajedničke komandno-štabne, antiterorističke i pomorske vežbe.

„Saradnja je obogaćena novim formatima, kao što su zajedničko vazdušno patroliranje avionima velikog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu“, dodao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Prema rečima Lavrova rusko-kineski tandem je savršeniji od klasičnih vojno-političkih saveza iz vremena Hladnog rata. Za razliku od njih, saradnja Moskve i Pekinga nije ideološki ograničena, već je izgrađena na ravnopravnim načelima, nije usmerena protiv trećih zemalja i otporna je na uticaj spoljnih faktora, objasnio je on.
Rusko-kineski sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji su 16. jula 2001. godine potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Đijang Cemina.
Krajem juna ove godine, nakon videokonferencije ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, je odlučeno da se sporazum produži na pet godina.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala