„Politiko“: Amerika pretvara Evropu u svog vazala za borbu protiv Rusije i Kine

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDAmerika, Evropa, zastave
Amerika, Evropa, zastave - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Za Ameriku je Evropa važna u kontekstu suprotstavljanja Rusiji i Kini, piše „Politiko“ i dodaje da Evropa u odnosima sa Amerikom prelazi iz statusa partnera u status vazala.
Autor članka, portugalski politikolog Bruno Macaes, navodi da se Evropa pretvorila u igralište Sjedinjenih Država koje više ne smatraju da bi trebalo da uzimaju u obzir interese svojih prekookeanskih partnera. Evropljani postepeno gube nezavisnost što ide u prilog Vašingtonu, ali s druge strane vodi ka raspadu transatlantske zajednice.
„Evropa danas više liči na igralište nego na igrača“, dodaje politikolog.
Nekoliko je razloga za to.
Pre svega, to se tiče promene konfiguracije snaga na svetskoj sceni gde je Kina zamenila Rusiju kao glavni oponent za Ameriku.
„Evropa je sada daleko od centra zbivanja, a Japan i Indija su dobili na značaju“, objašnjava ekspert.
Pored toga, Evropljani više ne raspolažu ranijim ekonomskim i vojnim potencijalom i prema tome, u slučaju da ih napadnu Rusija ili Kina, teško da će moći sami da im se suprotstave.
Tome treba dodati i to što se Vašington oseća ranjivo zbog toga što Peking nadmašuje 70 odsto američke proizvodnje, dok, na primer, SSSR u tom smislu nikad nije prelazio 40 odsto.
„Pojava ravnopravnog suparnika dovešće do toga da Amerika bude manje darežljiva i daleko više merkantilna“, ističe autor.
Kako je naveo, Amerika se kreće u pravcu novog Hladnog rata, dok Evropu, sudeći po svemu, očekuje geopolitički sumrak.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala