Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama: „Ovo je istorijska prilika“

CC0 / Rixabay / Nikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Da li lik Nikole Tesle treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra, pitanje je o kom se poslednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.
"To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi", samo je deo statusa na Fejsbuku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.
A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu Komisije Hrvatske narodne banke, a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.
Dr Branimir Nestorović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ekskluzivno - Dr Nestorović: Pokrećem sa Rusima centar za lečenje Teslinim metodom, u SAD bi me ubili
"Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik", objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.
Nakon što su sve institucije zastupljene u radu Komisije dostavile predloge, sprovedena je anketa među članovima Komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rešenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta Republike Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik). U javnom savetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.
Pročitajte još:
Naučnici nakon 100 godina iznenađeni Teslinim izumom: Korisniji je nego što se mislilo
Kako je poznati milijarder posvađao Srbe i Hrvate zbog Nikole Tesle /foto/
Šokantna izjava američkog ambasadora: Grešite, Nikola Tesla je Amerikanac /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala