Fudbal cepa Britaniju

© AP Photo / Paul EllisDžek Griliš
Džek Griliš - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Ne smiruju se strasti na Ostrvu posle poraza Engleza od Italije u finalu Evropskog prvenstva. Legendarni Roj Kin udario je na Džeka Griliša i Rahima Sterlinga jer nisu izveli penal, već su prepustili mladom Saki koji je promašio i postao tragičar.
Jasno je da tako nešto može u potpunosti psihološki da „slomi“ mladog igrača, još kada se tome dodaju brojne pretnje na društvenim mrežama, pa još i na rasnoj osnovi, čitava drama dodatno dobija na težini.
Ipak, nije sve baš tako jednostavno i priča po običaju nema jednu stranu, ne čak ni dve, već tri i više.
I dok legendarni kapiten Mančester junajteda i reprezentativac Irske Roj Kin otvoreno napada Džeka Griliša iz Aston Vile, kao nekog ko se nije usudio da izvede penal u toj čuvenoj finalnoj lutriji, bivši reprezentativac Engleske Trevor Sinkler smatra da je Kin ogročen na Griliša jer je do 2015. godine branio boje Irske, a kasnije je odlučio da zeleni dres zameni belim.
Alesandro Del Pjero - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Del Pjero za Sputnjik – kako je nastao mit o gospodinu i Staroj dami /video/

„Roj Kin nije pozvan da priča, niti bilo ko drugi, jer ne znamo šta se dešavalo na sastancima Sautgejta sa igračima oko odluke ko će da šutira. Mislim da Roj Kin ne može da se pomiri s činjenicom da je Džek Griliš napustio irski tim i izabrao da igra za Englesku. Lično, mislim da tamo ima kiselog grožđa i da je to razlog zašto je udario na njega“.

A Griliš je do tog finala dao sve za Englesku. Ulazio je s klupe, nameštao golove i trudio se svim silama da doprinese uspehu „tri lava“.
To što je as Aston Vile asistirao u pobedima Engleske nad Češkom i Nemačkom na putu do finala, nije zadovoljilo Roja Kina.
Jednostavno, temperamentni Irac smatra da je kod njega postojala nedovoljna želja da preuzme odgovornost da izvede penal na kultnom Vembliju u finalu Evropskog prvenstva.
„Ukoliko ste Sterling ili Griliš, ne možete da sedite i da gledate, a pred vama je mlado dete koje će da izvede penal. Ne možete pustiti stidljivog 19-godišnjaka da ide ispred vas. Oni imaju mnogo više iskustva, Saka nikada nije izvodio tako važan penal“, poručio je Kin.
Nije se dugo čekalo na odgovor prozvanog Džeka Griliša, koji se oglasio i poručio da nije pobegao od odgovornosti, već da je takvu odluku doneo selektor Garet Sautgejt.
„Hteo sam da izvedem penal! Tražio sam da šutiram, ali je selektor taj koji odlučuje“, poručio je kratko i jasno Griliš, na čije reči se nadovezao Sautgejt.
„To je moja odgovornost. Izabrao sam momke koji će da izvedu udarce. Rekao sam igračima ko će šutirati, imali smo dogovor. Vežbali smo i sa Rašfordom i Džejdonom na treningu. To je red kojim smo išli“, stavio je tačku na temu koja cepa fudbal u Britaniji.
Ipak, znajući Roja Kina i činjenice da njegova mora da bude poslednja, lako može da se dogodi da prozivke na Grilišov račun budu nastavljene.
Šokantan atak iz Engleske na Italiju
„Da se ne ponovi nikad više Vembli“ – Englez poslao jaku poruku posle teške povrede oca
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala