Britanski mediji: Ruski „ribolovci“ osvajaju Antarktik

© NASA . Landsat 8Ostrvo Igl na Antarktiku
Ostrvo Igl na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Sporna britanska teritorija na Antarktiku može privući Rusiju, navodi britanski list „Dejli ekspres“. Postojeći međunarodni ugovor ne daje mogućnost da osam država međusobno podele teritoriju Antarktika, koji i dalje ostaje otvoren za naučna istraživanja.
Istoričar i autor „Istoriografije prve ruske antarktičke ekspedicije“ Rip Balkli, ekspert u izučavanju ruskih misija na Antarktiku, uveren je da Moskva namerava da pretenduje na veliki deo resursa na kontinentu.
U materijalu se podvlači da su Velika Britanija, SAD i Australija smanjile svoje akcije na Antarktiku zbog pandemije, dok je Rusija i dalje aktivna.

„Ruski naučnici nastavljaju da istražuju na kontinentu, uporno traže ribu, rezerve nafte i ruda“, navodi se u članku.

Iskopavanje ruda je zabranjeno na kontinentu, ali profesor Klaus Dods uverava da se ono može sakriti pod maskom geoloških istraživanja.
Brod Akademik Šokalski u ledu na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Rusija donela novi plan za Antarktik
Profesor navodi da se Rusija poziva na to da je ona prva otkrila Antarktik 1820. godine i dodaje da će narednih deset godina biti odlučujuće.

„Sigurno ćemo videti da će Kina i Rusija biti sve upornije kada je reč o Arktiku i Antarktiku“, uverava Dods.

Istoričar sa žaljenjem naglašava da su Britanci otkrili Antarktik dve nedelje kasnije što slabi njihove pretenzije na teritoriju. U međuvremenu, smatra autor, Rusija namerava da na polovima izgradi „Belo carstvo“ i dodaje da postoji mogućnost da Rusija izađe iz postojećih ugovora i počne eksploataciju prirodnih bogatstava kontinenta.
Međutim, britanski čitaoci lista „Dejli ekspres“ su naveli da je mišljenje istoričara Balklija nagađanje, dok su drugi uvereni da je, bez obzira na sve, nemoguće zaustaviti Rusiju.
Sovjetska antarktička naučno-istraživačka stanica Vostok - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2020
Rusija pravi strategiju za Antarktik: Do 2030 celogodišnja istraživačka stanica
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala