Rusija pravi strategiju za Antarktik: Do 2030 celogodišnja istraživačka stanica

© Sputnik / G. Koposov / Uđi u bazu fotografijaSovjetska antarktička naučno-istraživačka stanica "Vostok"
Sovjetska antarktička naučno-istraživačka stanica Vostok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Rusije priprema nacrt strategije za razvoj aktivnosti na Antarktiku do 2030. godine, što će omogućiti modernizaciju postojećih stanica i stvaranje nove antarktičke stanice koja će biti aktivna tokom cele godine, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.

Planirana je primena novih tehnologija i sredstava komunikacije, izgradnja novog naučno-istraživačkog broda, kao i dopremanje dva aviona tipa Il-114, što će sve ojačati antarktičku ekspediciju. U planu je da se napravi i kompleksna aero-geofizička laboratorija.

„Takvi potezi će nam omogućiti sprovođenje sveobuhvatnih naučnih istraživanja i mera zaštite životne sredine na nivou vodećih sila Antarktika kao i učvršćivanje naše pozicije u Antarktičkoj povelji“, istakao je premijer Mišustin.

Podsećanja radi, Antarktička povelja reguliše međunarodne odnose vezane za Antarktik, jedini nenaseljeni kontinent na Zemlji.

Antarktik je definisan kao celokupno kopno i sve ledene ploče. Povelju je potpisalo dvanaest zemalja, uključujući tadašnji Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države.

Zvanično je stupila na snagu 1961. godine. Ona zabranjuje vojne aktivnosti, a dozvoljava naučna istraživanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala