Potencijalni naslednik Merkelove: "Severni tok 2" je neophodan Nemačkoj

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Gasovod "Severni tok 2" je potreban Nemačkoj i sam američki predsednik Džo Bajden je prihvatio da Berlin treba samostalno da rešava pitanje isporuka energenata, izjavio je kandidat za kancelara Nemačke iz konzervativnog bloka Armin Lašet na tribinu koju je organizovao list Stuttgarter Zeitung.
Političar je naglasio da smatra projekat ekonomskim i korektnim za Nemačku, jer državi predstoji prelazni period ka izgradnji zelene energetike. On je podsetio da je Berlin pristao da napravi terminal za prihvatanje tečnog prirodnog gasa kroz koji se moći uvoziti američki tečni gas.
Govoreći o poziciji SAD, Lašet je ukazao na odluku Bajdena da ne uvodi sankcije kompaniji-operateru gasovoda "Severni tok 2".

"Aktuelni predsednik (SAD) priznao je da je reč o nemačkoj odluci i da se sankcije ukidaju. To će, možda, sutra tokom posete federalne kancelarke (Angele Merkel Vašingtonu) dati dobar rezultat", dodao je političar.

Ranije je Lašet izjavio da prilikom puštanja u rad "Severnog toka 2" i izdavanja dozvole od EU treba postaviti uslov da se gasovod ne može koristiti u geopolitičke ciljeve. On je nazvao projekat ekonomskim, dodavši da on ne bi trebalo da ostavi Ukrajinu na cedilu.
Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u radnoj poseti Vašingtonu, gde će sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom razgovarati o "Severnom toku" 2 i situaciji u Ukrajini.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ukrajina ponovo moli Ameriku: Zaustavite „Severni tok 2“, opasan je
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala