Ukrajina ponovo moli Ameriku: Zaustavite „Severni tok 2“, opasan je

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Kijev se nada da će Sjedinjene Američke Države uvesti sankcije koje će omogućiti da se zaustavi pokretanje gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je šef kompanije „Naftogaz Ukrajine“ Jurij Vitrenko. Istovremeno, iz Vašingtona poručuju da gasovod predstavlja pretnju po energetsku bezbednost Evrope.
„Verujemo da će Amerika, shvatajući opasnost koju taj projekat ('Severni tok 2') predstavlja za Evropu i čitav slobodni svet, ipak primeniti efikasne sankcije koje će omogućiti da se taj projekat zaustavi“, rekao je Vitrenko za televiziju „Dom“.
Angela Merkel i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Zelenski traži od Angele Merkel „odštetu“ zbog „Severnog toka 2“
Pritom, kako je dodao, iskustvo je pokazalo da su američke sankcije efikasne samo protiv evropskih kompanija, jer se ruske kompanije ne plaše američkih sankcija.
„Efikasne sankcije su sankcije protiv 'Nord Strim 2AG' – švajcarske kompanije koja se već prijavila za operatera tog gasovoda. Sankcije protiv te kompanije su efikasne, jer druge evropske kompanije i banke jednostavno neće želeti da rade s njom“, rekao je Vitrenko.

Amerika: Gasovod pretnja po energetsku bezbednost Evrope

Sa druge strane, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džordž Kent izjavio je da Sjedinjene Američke Države smatraju da gasovod „Severni tok 2“ predstavlja pretnju po energetsku bezbednost Ukrajine i Evrope.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
„Špigl“ otkriva: Kako SAD i Nemačka mogu rešiti spor oko „Severnog toka 2“

„SAD smatraju da je 'Severni tok 2' loš posao. To je loše za Ukrajinu, za energetsku bezbednost Evrope. Nemačka kaže da su oni lideri Evrope. Mi kažemo: molim vas, šta ćete učiniti kao lideri Evrope da Rusija ne koristi gas kao oružje protiv Ukrajine i istočne Evrope? To je naš principijelni stav. Kancelarka Angela Merkel će za sedmicu biti u Vašingtonu. Stoga ćemo videti šta će biti za sedmicu“, rekao je Kent za televiziju „Ukrajina 24“.

On trenutno boravi u poseti Kijevu.
Ranije je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio da je krajem jula planiran sastanak predsednika Ukrajine i SAD Vladimira Zelenskog i Džoa Bajdena u Vašingtonu. Zelenski je rekao da sa Bajdenom namerava da razgovara i o „Severnom toku 2“.
Projekat „Severni tok 2“ jedna je od spornih tema u odnosima Berlina i Vašingtona. Vlasti Nemačke su više puta govorile da smatraju da je potrebno završiti izgradnju gasovoda, te da je projekat ekonomski. Međutim, insistiraju na tome da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za gas. Vašington, sa svoje strane, otvoreno se protivi izgradnji i pokušava da blokira projekat. Pored toga, Vašington i Berlin vode zatvorene pregovore o toj temi čiji se sadržaj ne otkriva. Ruska strana je više puta isticala da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da se realizuje zajedno sa evropskim partnerima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala