„Špigl“ otkriva: Kako SAD i Nemačka mogu rešiti spor oko „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Sporazum Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, ukoliko bude postignut, mogao bi da podrazumeva pomoć Ukrajini u energetskoj sferi, piše nemački nedeljnik „Špigl“.
Kako se navodi u članku, spor se može rešiti ukoliko se Ukrajini predloži kompenzacija u slučaju da zemlja izgubi ulogu tranzitne zemlje za gas. Takođe, Berlin može predložiti Kijevu saradnju u sferi proizvodnje vodonika.
„Pored toga, govori se i da postoji mogućnost da je nemačka strana obećala da će uložiti milijarde u remont potpuno istrošene ukrajinske mreže za transport gasa“, navodi se u članku.
Projekat „Severni tok 2“ je jedna od spornih tema u odnosu Berlina i Vašingtona. Vlasti Nemačke su više puta govorile da smatraju da je potrebno završiti izgradnju gasovoda, te da je projekat ekonomski. Međutim, insistiraju na tome da Ukrajina ostane tranziter gasa. Vašington, sa svoje strane, otvoreno se protivi izgradnji i pokušava da blokira projekat.
Pored toga, Vašington i Berlin vode zatvorene pregovore po tom pitanju čiji se sadržaj ne otkriva. Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je govorio da računa da će dogovor biti postignut u avgustu.
Ruska strana je više puta isticala da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da se realizuje zajedno sa evropskim partnerima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala