Iz Ukrajine traže kompenzaciju za „Turski tok“

© Foto : Anastasia Solntseva / Turski tokZavršetak radova na morskom delu gasovoda "Turski tok"
Završetak radova na morskom delu gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Ukrajina treba da razgovara sa Evropskom unijom na temu „kompenzacije“ gubitaka koji su nastali puštanjem u rad gasovoda „Turski tok“, napisala je u članku za „Ukrinform“ direktorka kijevskog Centra za globalističke studije „Strategija HHІ“ Oksana Išuk.
Išuk je podsetila da je ranije bila završena izgradnja interkonektora na srpsko-mađarskoj granici, zahvaljujući kome Mađarska može da dobije ruski gas preko Srbije i Bugarske zaobilazeći Ukrajinu – kroz „Turski tok“.

„Za našu državu, preorijentacija tranzita gasa ‘Turskim tokom’ u pravcu Centralne Evrope, u skladu sa ranije objavljenim ocenama Operatora ukrajinskog gasno-transportnog sistema, označava gubitak 10-12 milijardi kubnih metara tranzita gasa godišnje, što će Ukrajinu ‘koštati’ oko 450 miliona dolara“, navela je ekspert.

Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Remont Turskog toka neće ugroziti snabdevanje gasom u Srbiji
Prema njenim rečima, trenutno, preko Ukrajine ka južnoj Evropi ruski gas ide samo u Moldaviju.

„Dinamika obima tranzita gasa svedoči o tome da će ukrajinski GTS pri punom kapacitetu gasovoda ‘Jamal- Evropa’, ‘Severni tok 1’ i ‘Turski tok’ vršiti funkciju balansera kapaciteta samo u slučaju kolebanja potražnje za gasom ili tehničkih ograničenja drugih gasovoda“, požalila se autorka članka.

Kako je ona primetila, u tim uslovima ostaje pitanje o neophodnosti dalje optimizacije ukrajinske GTS u skladu sa realnom potražnjom posle 2024. godine.
„Ako neko u Evropskoj uniji, naročito predstavnici Nemačke, smatraju da je dovoljno da se Ukrajini isplati kompenzacija za odbijanje da blokira ‘Severni tok 2’, onda je, zbog činjenice da je već pričinjena šteta tranzitu usled rada ‘Turskog toka’, vreme da se prvo pokrene pitanje kompenzacije gubitaka tranzita na južnom pravcu“, izjavila je ona, objašnjavajući to da „gubitke“ Kijevu nanose „države-članice EU Bugarska i Mađarska, kao i država koja je kandidat za EU - Srbija“.
Skladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Kako je Ukrajina izgubila bitku za tranzit gasa u Evropu
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da u slučaju da „Severni tok 2“ bude pušten u rad, Kijevu će biti neophodne garancije stabilnog snabdevanja gasom u narednih 10-15 godina. Prema njegovim rečima, Ukrajini su od Evropske unije potrebne garancije po pitanju cene gasa. Direktor kompanije „Operator gasno-transportnog sistema Ukrajine“ Sergej Makogon smatra da bi kompenzacija za Ukrajinu za puštanje u rad „Severnog toka 2“ mogao da postane novi dugoročni tranzitni ugovor.
Turski tok“ se sastoji iz dva kraka od kojih je svaki kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara i transportuje ruski gas preko Crnog mora. Prvi krak je namenjen za isporuke gasa turskim potrošačima, a drugi - za snabdevanje gasom zemlje Južne i Jugoistočne Evrope.
Sada se preko „Turskog toka“ gas dostavlja potrošačima u Bugarskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala