Remont Turskog toka neće ugroziti snabdevanje gasom u Srbiji

© TurkStreamIzgradnja gasovoda "Turski tok"
Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Privremeno obustavljanje transporta prirodnog gasa kroz oba podmorska cevovoda gasovoda Turski tok od 22. do 29. juna, neće ugroziti redovno snabdevanje potrošača u Srbiji ovim energentom.
„Naravno da će biti gasa. I sa Banatskim dvorom i bez njega. To su planirane aktivnosti” objašnjavaju u Srbijagasu za Energiju Balkana.
Transport gasa gasovodom od ruske do turske obale biće privremeno obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja i uobičajenog pregleda stanja ovog sistema saopštila je kompanija Turski tok.
Radove će izvoditi preduzeće Južni tok Transport B.V., operater podmorskog sistema cevovoda, prenela je agencija Anadolija.
Potencijalnu nestašicu prirodnog gasa zbog prekida isporuka ovim pravcem još u maju je najavio generalni direktor Bulgargasa Nikolaj Pavlov, koji je obavestio nacionalnog energetskog regulatora Bugarske o pregovorima koji se vode s Gaspromom o izvođenju isporuka alternativnim putem, preko Transbalkanskog gasovoda, javile su sofijske Novinite.
„To znači da će radovi na popravci dovesti do prekida isporuke u periodu od sedam dana za Grčku, Severnu Makedoniju, Srbiju, Tursku, Rumuniju i Bugarske, što će dovesti do nestašice prirodnog gasa na ovim tržištima”, rekao je Nikolaj Pavlov precizirajući da „pregovori sa Gaspromom traju više od mesec dana”.
Pavlov je tada rekao da se pregovara da ruski gas za potrošače u Bugarskoj ide starom rutom snabdevanja - kroz Ukrajinu i Rumuniju.
Čini se, međutim, da upozorenje bugarskog menadžera nije izrečeno, zbog zabrinutosti da će biti nestašice gasa. Gaprom to sebi, svakako, neće dozvoliti. Pogotovo ne usred leta. Tim pre što ruski gas u Tursku stiže i gasovodom Plavi tok. Uz to, neće u remontu biti gasovod Turski tok (Balkanski tok, kako ga Bugari zovu) kroz Bugarsku. A njime gas iz Turske, dakle, i iz turskih skladišta gasa, može da se transportuje u Balkanski tok i dalje do potrošača u zemljama koje je Pavlov nabrojao.
Čini se da Bugari opet pokušavaju da u pregovorima sa Gaspromom izboksuju neke pogodnosti, kao kada su pregovarali o povoljnijim cenama u vreme kada su otezali sa gradnjom Balkanskog toka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala