Savet bezbednosti Rusije: Žestoko ćemo odgovarati na sve provokacije kod naših granica

© REUTERS / Ministry of Internal Affairs ofBritanski brod Defender
Britanski brod Defender  - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Rusija će žestoko odgovarati na bilo kakve provokacije u blizini njenih granica poput one koja se dogodila sa britanskim razaračem u Crnom moru, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.
On je takođe naglasio i da se nacionalna pripadnost počinioca prekršaja tom prilikom neće uzimati u obzir.

„Predlažemo našim protivnicima da se veoma dobro zapitaju da li im je uopšte pametno da organizuju provokacije takvog tipa i da uzmu u obzir mogućnosti ruskih oružanih snaga“, naglasio je Popov u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

Takođe je kazao i da izjave britanskih političara vezanih za incident sa razaračem ne isključuju da do sličnih incidenata u vodama Ruske Federacije može doći i ubuduće.
„Britanski mornari su svesno išli na provokaciju, međutim, Rusija je na vreme sve to sprečila“, naglasio je on.
Popov je takođe rekao i da je Zapad zauzeo kurs na vojno-strateški i politički pritisak na Rusiju kao i na namernu eskalaciju vojnih tenzija u blizini granica Rusije, a kako je pojasnio, akcenat je stavljen na flotu država-članica NATO-a, dok sve stavke međunarodnog pomorskog prava Zapad tumači apsolutno proizvoljno.
Desant američkih vojnika i estonske obaveštajne jedinice - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Najveće vojne vežbe u zadnjih 25 godina: Noćni desant skoro 800 američkih vojnika u Estoniji /video/
Pored toga, na minulim vojnim vežbama „Defender jurop 2021“ NATO snage su uvežbavale probijanje ruskih odbrambenih zona, kao i prebacivanje velike količine vojske iz SAD u Evropu, zaključio je Popov.

Incident kod Krima

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.
Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.
Rusija je odlučno reagovala. Iz Moskve su poručili da London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor.
Pročitajte još:
Rusija upozorava provokatore u Crnom moru: Ne mešajte se, dobićete po nosu
London podržao posadu „Defendera“: Britanski brodovi će i dalje ploviti kroz „ukrajinske vode“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala