Najveće vojne vežbe u zadnjih 25 godina: Noćni desant skoro 800 američkih vojnika u Estoniji /video/

© Sputnik / Alekseй Olisьko / Uđi u bazu fotografijaDesant američkih vojnika i estonske obaveštajne jedinice
Desant američkih vojnika i estonske obaveštajne jedinice - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
U Estoniji je prethodne noći izvela desant velika grupa američkih vojnika u okviru vojnih vežbi „Svift rispons“, saopštila je pres-služba Glavnog štaba estonskih odbrambenih snaga.
„Više od 700 vojnika 82. divizije američkih vazdušno-desantnih snaga izvelo je desant na aerodrom u mestu Nurmski u okrugu Jarva. Takođe su spušteni borbena tehnika i oprema“, navodi se u saopštenju.
Estonski vojnici ističu da je glavni deo padobranaca stigao transportnim avionima direktno iz SAD. Desant je izveden noću u taktičkoj situaciji, maksimalno bliskoj realnoj situaciji. Manevre je pratila predsednica Estonije Kersti Kaljulajd koja je stigla u Nurmsi.
Kako se navodi, danas i noćas američki padobranci će se helikopterima prebaciti iz Nurmsija na Centralni poligon.
Vojne vežbe će posetiti i komandant američke vojske u Evropi i Africi general Kristofer Kavoli, komandant osmog vazdušno-desantnog korpusa general-potpukovnik Majk Kurila i komandant 82. vazdušno-desantne divizije general-major Kristofer Donahju.
Vojne vežbe „Svift rispons“ počele su 5. maja. To je deo najvećih vojnih vežbi SAD u Evropi u poslednjih 25 godina „Difender Jurop“.
Manevri će se održati u 16 zemalja, a u njima će učestvovati 28.000 vojnika.
Tokom vežbi „Svift rispons“ oko 2.500 vojnika iz Estonije, Velike Britanije uvežbavaće zaštitu Estonije u slučaju krizne situacije. U vežbama će učestvovati više od 20 aviona i 25 helikoptera. Manevri se završavaju 14. maja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala