Kremlj: Politika Kijeva je u suprotnosti sa očekivanjima Ukrajinaca

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Vlasti Ukrajine vodi politiku koja je u suprotnosti sa očekivanjima Ukrajinaca, o čemu je govorio predsednik Rusije Vladimir Putin u svom članku, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Novinari su tokom pres konferencije podsetili na nedavno objavljen članak ruskog predsednika Vladimira Putina o istorijskom jedinstvu ruskog i ukrajinskog naroda i komentarima ruskog predsednika u vezi sa tom publikacijom. Između ostalog je spomenuta teza Putina o tome da sadašnja vlada Ukrajine „govori ne o narodu, već o izboru koji su sami napravili“.
Peskova su pitali i zašto ruski predsednik uzima na sebe pravo da govori o izboru ukrajinskog naroda.

„Predsednik ne uzima na sebe pravo da govori o izboru ukrajinskog naroda. On u svom članku govori da, na veliku žalost, rukovodstvo Ukrajine dolazi na vlast sa jednim parolama, obećanjima, smernicama, a onda, u realnosti sprovodi sasvim drugi pristup“, rekao je Peskov.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Kremlj: Rusija nema nameru da u Ukrajini podiže svoju zastavu
On je podsetio na tezu Putina o tome da je Ukrajina „faktički predata na upravljanje spoljnim silama po mnogim aspektima“.
„To je zaista tako. Mi vidimo kako se iz inostranstva, faktički određuju sudije u Ukrajini i tako dalje. Šta je to nego upravljanje iz inostranstva. Upravo o tome je govorio predsednik. Dok je izbor ukrajinskog naroda – izbor ukrajinskog naroda. Ukrajinski narod glasa za političare, koji idu na izbore sa određenim parolama i obećanjima. O tome je takođe govorio predsednik u svom članku“, naveo je Peskov.
On je odgovorio i na pitanje o mogućim daljim praktičnim koracima u rešavanju situacije na jugoistoku Ukrajine.
„Praktični koraci, to je upravo ono što se sprovodi u okvirima ‘normandijske četvorke’ na raznim nivoima. To su i kontakti na liniji političkih savetnika i kontakti ministara spoljnih poslova, kao i kontakti na višem nivou“, rekao je Peskov.

„Poznato je da je poslednjih godina došlo do ozbiljne pauze u tom radu, kao i do deficita napretka u ispunjavanju ranije postignutih dogovora. Primenjuju se pokušaji da se da dinamika ovom procesu, ali, nažalost, Minski sporazumi se ne realizuju, ukrajinska strana ne realizuje. Verovatno je to glavni razlog što je došlo do usporavanja procesa“, naveo je portparol Kremlja.

Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Moskva poručuje Zelenskom: Na Državnoj dumi će se uvek vijoriti ruska trobojka
On je podvukao da realizacija Minskih kompleksa mera je najefikasnija mera za regulisanje situacije na jugoistoku Ukrajine.
Članak ruskog predsednika Vladimira Putina „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“ objavljen je 12. jula na ruskom i ukrajinskom jeziku na sajtu Kremlja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala