Moskva poručuje Zelenskom: Na Državnoj dumi će se uvek vijoriti ruska trobojka

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odreagovao je na komentar predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je rekao da Rusi i Ukrajinci nisu isti narod, jer bi u suprotnom ukrajinska zastava bila istaknuta na zgradi Državne dume Rusije.
„Na Državnoj dumi se uvek vijorila i ipak će se i ubuduće vijoriti ruska trobojka“, poručio je Peskov.
Istovremeno je naglasio da su Rusi i Ukrajinci „apsolutno jedan narod“ i da nema smisla više raspravljati o tome.
„Imamo zajednički deo istorije, rekao je predsednik Ukrajine. Mi nemamo deo istorije, nego je naša cela istorija zajednička. I naravno, ipak su Rusi i Ukrajinci jedan narod, apsolutno jedan narod, to je jedna zajednica. I ovde, naravno, nema smisla da nastavljamo diskusiju, tu nam je sve očigledno“, konstatovao je Peskov.
Takođe je predložio da se sačeka da predsednik Rusije završi rad na svome članku o Ukrajini, „gde će biti date iscrpne procene“.
Prema njegovim rečima, velika tragedija Ukrajine je u tome što se mlađe generacije tamo vaspitavaju „u duhu mržnje prema Rusiji i Rusima“.
„Tragedija je u tome što u Ukrajini ima i previše Rusa da bi ih mrzeli i na kraju će ta mržnja biti destruktivna za samu zemlju“, istakao je on, dodajući da je ukrajinski narod – prijateljski i bratski za Rusiju, a da je aktuelno rukovodstvo neuspeh za zemlju.

Ukrajina – nesamostalna država

Ukrajina je nesamostalna država koja je pod direktnim uticajem tenzija duž čitavog oboda ruskih granica, dodao je Peskov.
„To je crvena linija. Ukrajina je nesamostalna država, država na koju direktno utiču tenzije duž čitavog oboda ruskih granica“, rekao je portparol Kremlja za „Prvi kanal“.
Kako je dodao, za predsednika Vladimira Putina to predstavlja „veliku zabrinutost“.
„To je verovatno razlog za preduzimanje mera usmerenih na osiguravanje bezbednosti na našim granicama, osiguravanje pariteta na evropskom kontinentu. Niko ne bi trebalo da sumnja u to da predsednik Putin shvata sav potencijal opasnosti takvih težnji Ukrajine – i predsednik Putin, rukovodstvo Rusije unapred se bave arhitekturom tih bezbednosnih mera koje će nas osigurati u slučaju da se te provokativne manifestacije Ukrajine nastave“, rekao je Peskov.
Stremljenje Ukrajine u NATO može povećati napetost u celoj Evropi.
„Težnja Kijeva u stranu NATO-a može povećati nestabilnost na čitavom evropskom kontinentu. Praktično može precrtati izglede za normalizaciju odnosa Rusije i Ukrajine i da poveća napetost duž čitavog oboda naših granica“, konstatovao je Peskov.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 30. juna tokom velike konferencije na kojoj je odgovarao na pitanja građana rekao da je Zelenski predao Ukrajinu „pod punu spoljnu upravu“. Takođe je rekao da su Ukrajinci i Rusi generalno jedan narod. Nakon toga se oglasio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da Rusi i Ukrajinci nisu jedan narod i da svaki od njih ima svoj put. Kako je istakao, u suprotnom bi u Moskvi u upotrebi bila grivna, a na zgradi Državne dume bi bila zastava Ukrajine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala