Završena sednica Kriznog štaba: Za zaposlene u zdravstvu PCR ako nisu vakcinisani

© Sputnik / Lola ĐorđevićSednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona
Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj su glavne teme četvrti talas virusa korona i uvođenje treće doze vakcine.
Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, jeste da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je danas članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.
Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže PCR testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivijim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.
„Vakcine su dostupne od decembra tako da su svi zdravstveni radnici koji odgovorno shvataju svoj posao, a koji nemaju kontraindikaciju, primili vakcinu. Oni koji na duži vremenski period odu sa svog radnog mesta prilikom povratka moraju da budu bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu“, podvukla je ona.
Istakla je da treba da pruže dokaz da nisu zarazni, a to je PCR test.
Ta mera, dodala je, donosiće se od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije i vakcinisanosti radnika.
Prenela je i da je najveće vreme na sednici kriznog štaba bilo posvećeno tome da se mora raditi na povećanju svesti i obuhvatu imunizacijom.
„Epidemiološka situacija još uvek je stabilna, ali videli smo da može brzo da izmakne kontroli. Jedini način da se zaštitimo jeste da se vakcinišemo“, zaključila je Kisić Tepavčevićeva.
Stanovnici Atine u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u dve evropske zemlje

Situacija stabilna, ali moramo poboljšati vakcinaciju

Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih nedelja stabilna, ali se obuhvat vakcinacije mora povećati ako želimo spremni da sačekamo jesen, poručila je ona.
„Situacija sa virusom korona je poslednjih nedelja stabilna, ali vidimo da se u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja, ali je pre svega razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije”, rekla je Kisić Tepavčevićeva posle sednice Kriznog štaba.
Ona je prenela da je i najveći deo današnjeg sastanka bio posvećen tome kako da se utiče na sve da se poveća obuhvat vakcinacije, jer cepiva štite od širenja bolesti, ali i od smrtnih ishoda.
„To nije samo individualna, već i kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo”, poručila je Kisić Tepavčevićeva.
Ona je istakla i da se poslednjih dana beleži blagi porast obolelih.
„Sezona je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru i to nam potvrđuje broj inficiranih, ali i to što svaki dan neko od naših sugrađana izgubi život”, napomenula je Kisić Tepavčevićeva.
Navela je i da među hospitalizovanim pacijentima više od 99 odsto nije vakcinisano, dok među preminulima od infekcije kovida nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane, prenosi Tanjug.

Oštrije ćemo kontrolisati poštovanje mera

Na sednici je konstatovano da više od 30 odsto ljudi ne nosi zaštitne maske i ne održava distancu, kazala je ministarka Kisić Tepavčević, najavljujući da će u narednom periodu biti pooštrene kontrole poštovanja mera protiv epidemije.
Ministarka je nakon sednice Kriznog štaba kazala novinarima da je primećeno da se zaštitne maske ne nose u javnom prevozu, tržnim centrima i drugim zatvorenim objektima. Dodala je da su svi svesni činjenice da su visoke temperature i da je nezgodno nositi maske, ali da s obzirom da stanovništvo nije vakcinisano u potrebnoj meri moramo poštovati protivepidemijske mere.
„Nažalost, moraćemo da povećamo kontrole. Represivne mere i kažnjavanje nisu popularni, ali su jedini način“, kazala je ministarka.
Pročitajte i:
1.
Počinje rigorozna kontrola poštovanja mera: Inspektori proveravaju restorane, kafiće, prevoz
2.
Novi pristup: Hoće li kovid proglasiti za - bolest nevakcinisanih
3.
Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u dve evropske zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala