Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u dve evropske zemlje

© AP Photo / Thanassis StavrakisStanovnici Atine u doba korone
Stanovnici Atine u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Zdravstveni radnici u Grčkoj biće suspendovani ako odbiju da se vakcinišu prema novoj obaveznoj politici. Vakcine protiv će biti obavezne i za francuske zdravstvene radnike, a svi koji budu želeli da uđu u bioskop ili voz moraće da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativni PCR test.
Prema novim pravilima koje je francuski predsednik Emanuel Makron danas saopštio da vakcinacija neće biti obavezna za širu javnost, ali je ohrabrio sve da se vakcinišu, preneo je Rojters.
„Moramo ići ka vakcinaciji svih Francuza, to je jedini put ka normalnom životu“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.
„Nova trka protiv vremena je u toku“, rekao je francuski predsednik, misleći na delta verziju.
Vakcinacija će takođe biti obavezna za ljude koji rade u domovima za stare.
Makron je rekao da će zdravstvena propusnica biti potrebna za prisustvovanje velikim događajima, odlazak u klubove, restorane, bioskope i pozorišta.
Ona će biti potrebna i za korišćenje međugradskih železnica i aviona od početka avgusta.
„Koristićemo zdravstvenu propusnicu što je više moguće da bismo motivisali što više vas da se vakcinišete“, poručio je Makron, prenosi Tanjug.
Zdravstvena propusnica pruža dokaz da je osoba ili vakcinisana protiv korona virusa ili je nedavno imala negativni PCR test na kovid 19. (Kraj) ir/sn

I Grci uvode restriktivne mere

Osoblje u staračkim domovima biće suspendovano od 16. avgusta ako ne zakaže termin za vakcinaciju, dok će isto važiti u septembru za zaposlene u državnim i privatnim bolnicama, prema novoj obaveznoj politici koju je danas saopštio grčki premijer Kirjakos Micotakis, preneo je AP.
Od petka, pa do kraja avgusta, svi zatvoreni komercijalni prostori, uključujući barove, bioskope i pozorišta, biće dostupni samo vakcinisanima.
„Posle godinu i po dana više niko ne može da tvrdi da mu je korona virus nepoznanica“, rekao je Micotakis u televizijskom obraćanju.
„Zemlja će ponovo biti zaključana zbog stava koji su zauzeli određeni ljudi ... Opasnost nije Grčka, već nevakcinisani Grci“, istakao je on, prenosi Tanjug.
Restrikcije će se primenjivati širom zemlje i na grčkim ostrvima i drugim najvažnijim turističkim destinacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala