Rusija: „Rojtersov“ članak o problemima sa registracijom „Sputnjika Ve“ – primer lažne vesti

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaTransport vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Transport vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije (RFPI) saopštio je da je članak agencije „Rojters“ u kome se govori o problemima sa registracijom ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji - primer lažne vesti.

„Članak pariske redakcije 'Rojters' o registraciji vakcine 'Sputnjik Ve' u Evropskoj uniji zasnovan je na lažnim komentarima anonimnih izvora i primer je lažne vesti i dezinformacione kampanje protiv ruske vakcine koju je organizovao zapadni farmaceutski lobi“, saopštio je RFPI, koji očekuje da bi Evropska agencija za lekove (EMA) mogla da registruje „Sputnjik Ve“ narednih meseci.

Predstavnik Fonda je istakao da „'Rojtersov' članak sadrži najgrublje greške i dovodi čitaoce u zabludu kada je reč o vakcini 'Sputnjik Ve', njenim karakteristikama, kao i saradnji tvoraca vakcine sa stručnjacima Evropske agencije za lekove, na šta je RFPI upozorio redakciju „Rojtersa“ i pre objavljivanja članka.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Putin objasnio zašto se odugovlači sa registracijom ruske vakcine u Evropi
„RFPI nastavlja tesnu saradnju sa EMA u cilju registracije vakcine na teritoriji EU. Inspektori EMA završili su procenu usaglašenosti sa standardima kliničkog ispitivanja vakcine i proverili su mesta proizvodnje“, ističu iz Fonda.
Kako je precizirano, usled izvršene inspekcije stručnjaci EMA nisu imali kritičke napomene i dali su pozitivne povratne informacije u okviru procene kliničkog ispitivanja „Sputnjika Ve“.
RFPI dodaje da su se obratili pariskoj redakciji „Rojtersa“ sa molbom „da ispravi brojne netačne činjenice u članku“, kao i da sprovede unutrašnju istragu i preduzme mere protiv zaposlenih u agenciji koji svesno šire lažne informacije.
Prethodno je šef RFPI Kiril Dmitrijev takođe demantova navode „Rojtersa“ o ruskoj vakcini, istakavši da su „potpuno netačne
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
SZO i EMA odobravaju „Sputnjik Ve“ na jesen?
„Videli smo da je 'Sputnjik Ve' izložen napadima... Primetili smo te kampanje protiv 'Sputnjika Ve' i pre nego što je registrovana“, istakao je Dmitrijev za kanal CNBC TV18.
Ranije je agencija „Rojters“, pozivajući se na izvore, saopštila da tvorci ruske vakcine u više navrata nisu dostavili podatke neophodne za odobrenje vakcine od strane evropskog regulatora.
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Pročitajte još:
Borelj u Dubrovniku: Moramo reagovati na rusku "vakcinalnu diplomatiju"
Moskva o „diskriminaciji ruske vakcine“: Pariz oživljava duh neonacističke segregacije u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala