Putin objasnio zašto se odugovlači sa registracijom ruske vakcine u Evropi

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su tvrdnje da Rusija navodno koristi vakcine protiv virusa korona kao geopolitičko oružje – besmislica.
„Što se tiče vakcine i njene upotrebe kao neke vrste geopolitičkog oružja, kao prvo ne smatram da Zapad optužuje za to Rusiju. To je potpuna besmislica. To je prosto glupost, drugačije ne mogu da kažem“, rekao je Putin na sastanku sa predstavnicima novinskih agencija u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Prema njegovim rečima, takve lažne optužbe se formulišu zbog borbe sa konkurencijom.
„Kašnjenja sa registracijom ruske vakcine u Evropi povezana su sa komercijalnim interesima onih koji to čine“, smatra ruski predsednik.
Kako je istakao, tako se dobija na vremenu kako bi konkurenti ruskih kompanija uspeli da zauzmu evropsko tržište, jer se sklapaju dugoročni ugovori o isporuci vakcina.
„Kada Evropska agencija za lekove (EMA) izda dozvolu za upotrebu ruske vakcine u Evropi ispostaviće se da je tržište zauzeto, da su sklopljeni dugoročni ugovori, da je za naše kompanije prošao voz“, pojasnio je Putin.
Takođe je podsetio da je ruska vakcina do sad odobrena u 66 zemalja.
„To tržište nam je dovoljno“, konstatovao je predsednik.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu završava se danas, 5. juna, a počeo je 2. juna. MIA „Rusija sevodnja“ je medijski partner foruma.
Ranije je šef RFPI Kiril Dmitrijev rekao da Evropska agencija za lekove tokom ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ nije imala nikakve kritične napomene ni kada je reč o proizvodnom, ni kliničkom delu.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala