Lukašenko na sastanku sa Putinom: Spoljne sile prešle na indiviudualni teror nad Belorusima

© AFP 2023 / PAVEL GOLOVKINPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu da su spoljne sile nakon neuspele „obojene revolucije“ prešle na „individualni teror“ nad Belorusima koji podržavaju aktuelnu vladu.
„Sve vreme smo govorili o tome koja će biti sledeća faza ove takozvane obojene revolucije ili meteža u Belorusiji... Prešli su na individualni teror. Prešli su na individualni teror protiv onih ljudi koji su govorili iskreno, koji su se zalagali za državu i državnost. Sada su već prešli na poslanike“, rekao je Lukašenko, obraćajući se Putinu.
Prema rečima beloruskog lidera, spoljne sile pokušavaju da zaplaše ljude i izvrše pritisak na njih.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Lukašenko preti Zapadu: Uvedite nam nove sankcije i putovaćete preko Severnog pola
S tim u vezi, dodao je da će svi koji učestvuju u tome biti otkriveni i izvedeni pred lice pravde.
Istovremeno, predsednik je skrenuo pažnju da Belorusija sada aktivno proučava rad neprofitnih i nevladine organizacije, kao i medije koje finansiraju zapadne zemlje. Prema njegovim rečima, upravo su one Minsku „poklonile demokratiju, a faktički usađivale ne demokratiju, već teror“.
On je takođe rekao da je Belorusija očuvala sve tradionalne ekonomske i kooperativne veze sa Rusijom i da zahvaljujući tome zemlja uspeva da izdrži u trenutnim uslovima sankcija koje je objavio Zapad.
Predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Zajednički protiv pretnji: Putin izrazio solidarnost sa Minskom zbog zapadnih sankcija
Kako je rekao na sastanku sa ruskim kolegom, Minsk će izdržati ekonomske sankcije Zapada, a „najvažnija je bezbednost naših država".
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala