Zajednički protiv pretnji: Putin izrazio solidarnost sa Minskom zbog zapadnih sankcija

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izrazio solidarnost sa njegovom zemljom koja se suprotstavlja nezakonitim zapadnim sankcijama.
„Pažnja je takođe posvećena problemu sankcionog pritiska na Republiku koji se nastavlja. Ruska strana je izrazila solidarnost sa Belorusijom koja se protivi jednostranim nezakonitim restrikcijama koje uvode zapadne zemlje kršeći norme međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da je uoči plenarne sednice osmog Foruma regiona Rusije i Belorusije, u kojoj će Putin i Lukašenko učestvovati u režimu video-konferencije, razgovarano o aktuelnim pitanjima sa bilateralne agende.
Kako javlja pres-služba beloruskog predsednika, Putin i Lukašenko su razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje u uslovima zapadnih sankcija.
„Putin i Lukašenko su se posebno fokusirali na ekonomsku saradnju u uslovima uvedenih sankcija. Istaknuto je da će zajedničkim naporima zemlje uspeti da prevaziđu izazove i pretnje koji se javljaju“, navodi se u saopštenju.
Predsednici su razgovarali o razvoju vojno-tehničke saradnje između zemalja, bezbednosnim pitanjima, cenama energenata.
Lideri su razgovarali i o otvaranju većeg broja letova beloruske vazduhoplovne kompanije „Belavia“ na jug Rusije.
EU je nedavno uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.
Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica. EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala