Bogoljub Šijaković: Čini mi se da sa ovom Vladom Crne Gore neće biti potpisan Temeljni ugovor

© Foto : Youtube/Screenshot/ VOP TVZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Čini mi se da je na delu novi način da se potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom odloži, jer je poznato da je tekst ugovora bio usaglašen već nekoliko puta. Ubeđen sam da se sa sadašnjom vladom Crne Gore ovaj ugovor neće potpisivati, kaže profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Bogoljub Šijaković.
On tako za Sputnjik komentariše izjavu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da je Vlada usaglasila predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa Ustavom i zakonom, i da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha SPC Profirija od koga očekuje da se izjasni.

Vlada Crne Gore kupuje vreme

„Znamo da je tekst ugovora bio usaglašen i pre oko pola godine, pa je bilo rečeno da će biti potpisan nakon Vaskrsa, pa je to onda odloženo za jun, pa je potom došlo do one vrlo neprijatne inscenacije na Saboru od strane crnogorskog premijera i njegovih saradnika kada je on došao na potpisivanje usaglašenog ugovora, a onda izbegao da ga potpiše. I evo sada imamo neki novi predlog sa kojim niko nije upoznat“, navodi Šijaković.
Sagovornik Sputnjika navodi da ne zna konkretnu sadržinu novog predloga crnogorske vlade, ali dodaje da nije siguran da su utemeljene prethodne izjave premijera o tome da su dva člana ugovora i preambula bili problematični i da nisu bili usaglašeni sa Ustavom i zakonom.
„Jedan član koji se tiče praznika je lako usaglasiti sa zakonom, a stav u jednom drugom članu koji se odnosi na upisivanje crkvene imovine u katastar podrazumeva da se imovina upisuje po pozitivnim zakonima koji važe, tako da on ne može biti nikakvo ograničenje. Kada je reč o preambuli, koja je problem iz ne znam kog razloga i mogu samo da pretpostavljam, budući da mogu da pretpostavim koji se akteri uključuju u pitanje Temeljnog ugovora sa SPC, ona nema pravnu snagu i neko pravno dejstvo, ona je svečanog tona i to je jedna izjava u kojoj se legitimišu dve strane koje stupaju u ugovorni odnos i koje u svom identititetu prethode tom ugovornom odnosu. Dakle, obe strane su dužne da uvaže već postojeći identitet i jedne i druge strane, a ovo kažem jer se bojim da postoji pretenzija da se utiče na to kako će u preambuli biti formulisan identitet Srpske pravoslavne crkve. Budući da je to pravno lice, jedini ispravan naziv jeste - Srpska pravoslavna crkva, jer ona pod nekim drugim nazivom, koji bi neko možda želeo da tu vidi, ne postoji“, kategoričan je Šijaković.
Liturgija u RPC - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruska crkva očekuje da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC

Nepotrebna mistifikacija ugovora sa SPC

U svakom slučaju, dodaje naš sagovornik, pitanje je da li je sadržaj novog predloga Temeljnog ugovora više uopšte relevatan, s obzirom na to da sve ovo izgleda kao namera da do njegovog potpisivanja ne dođe u onom smislu koji bi potpuno poštovao identitet i integritet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Suočeni smo sa jednom čudnovatom procedurom i stalnom mistifikacijom jednog ugovora koji je jednostavna stvar. Takvi ugovori su već potpisani sa Rimokatoličkom crkvom, islamskom i jevrejskom zajednicom, a nisu samo sa ubedljivo najbrojnijom Srpskom pravoslavnom crkvom. Takođe, nova vlada je nastupila sa idejom i političkim ciljem da ukine sve oblike diskriminacije, pa ako ugovor nije potpisan samo sa SPC, to znači da je ona diskriminisana u odnosu na druge. Zašto se onda ta diskriminacija ne ukine?“, pita Šijaković.

Kako kaže, vrlo je važno i pitanje imovine crkava i verskih zajednica.
U Crnoj Gori je pre petnaestak godina donesen zakon o restituciji po kome su iz povraćaja imovine isključene crkve i verske zajednice, pa je tamo rečeno da će se o tome doneti poseban zakon. On međutim ne samo da nije donesen, nego nije ni na vidiku, iako crkvama i verskim zajednicama treba vratiti ono što je njihovo. To je, dakle, takođe akt diskriminacije prema crkvama i verskim zajednicama, a na prvom mestu prema SPC. Sva ta pitanja su i dalje otvorena, a sada se od Temeljnog ugovora pravi neka fama i neko specijalno političko pitanje, a premijer CG je pokušao da to predstavi i kao neko državno pitanje. Pa obaveza države je da na zakonit, pravedan i jednak način tretira sve, a ona to ne čini“, primećuje Šijaković.

Neustavan tretman SPC u Crnoj Gori

Ono što je neustavno, zaključuje naš sagovornik, jeste tretman Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, jer je verska sloboda srž ljudske slobode, pa izbegavanjem potpisivanja Temeljnog ugovora Vlada krši osnovno ustavno načelo jednakosti i ne postupa u skladu sa Ustavom.
„Ubeđen sam da se sa sadašnjom vladom Crne Gore Temeljni ugovor neće potpisivati, pa bih tu temu skinuo sa stola jer nema više nikakvog smisla natezati se oko toga. Mislim da prosto treba sačekati neku novu vladu, odgovorniju i pravedniju, vladu koja na jedan precizniji način izražava volju birača i onda završiti tu jednu vrlo običnu stvar“, smatra Bogoljub Šijaković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala