Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistanski specijalci krenuli ka talibanima, ali ustanovili da ih je „pojeo mrak“

Pratite nas
Vojnici avganistanskih specijalnih snaga zastali su na kratku molitvu kasno u nedelju uveče na pustom delu auto-puta u južnoj provinciji Kandahar. To čine svaki put kad se pripremaju za suočavanje sa talibanskim militantima.
Visoko obučene trupe pozvane su da izbace pobunjenike koji su nekoliko sati ranije napali regularne snage i lokalnu policiju, da bi ustanovili da su talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) isparili, ostavivši za sobom nekoliko civila i ranjenih vojnika.
Pripadnici terorističke organizacije Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Bivši civilni predstavnik NATO-a u Avganistanu: Talibani bi mogli da zauzmu Kabul
„Primili smo izveštaj da se neprijatelj ovde infiltrirao i želeo da pokori okrug“, rekao je za Rojters major Muhamed din Tasir, pripadnik jedinice specijalnih snaga raspoređenih u talibanskom bivšem uporištu Kandahar.
Izveštaj sugeriše da je u tom području bilo prisutno do 300 talibanskih boraca, rekao je on.

„Nažalost, ono što smo dobili u izveštaju i ono što smo videli na terenu nije se poklapalo“. Tasir je rekao da je odsustvo talibanskih boraca pokazalo da su tvrdnje grupe da sada kontrolišu do 85 odsto teritorije zemlje preterane.

Takođe je istakao da njegova jedinica ima poteškoće u suočavanju sa neprijateljem koji meša otvorene napade na kontrolne punktove, sela, gradove i gradove sa taktikom udari i beži koja nema velike žrtve. Nedavni teritorijalni uspesi talibana dolaze jer se strane trupe na čelu sa američkom vojskom povlače iz Avganistana nakon 20 godina rata, prepuštajući zadatak izvlačenja zemlje iz sigurnosne krize lokalnim snagama, prenosi Rojters.
U ponedeljak je američki general koji je predvodio rat u Avganistanu Ostin Miler predao dužnost, što je simboličan kraj najdužeg američkog sukoba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala