Voda — resurs bez koga nema života

Pratite nas
O tome da će voda biti resurs zbog koga će se u 21. veku ratovati mi stariji učili smo u školama. Otvoreni oružani sukobi zbog vode nisu, na sreću još počeli — nadajmo se da i neće, ali je voda, ne samo ona za piće, u fokusu političara, NVO, kompanija ali i običnih građana, koji su postali svesni da bi im uskoro pravo na vodu moglo biti ograničeno.
Građani Slovenije su 11. jula na referendumu ubedljivom većinom odbacili izmene Zakona o vodama, koji je Skupština Slovenije usvojila 30. marta 2021. godine. Argumenti protivnika novog zakona bili su da su izmene u interesu privatnih investitora i da bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet.
U skupštinskoj procedure su i izmene srpskog zakona o vodama, što je povod za današnji protesni skup ispred Narodne skupštine Republike Srbije, koji organizuju Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Svetska organizacija za prirodu Adria — Srbija i Skupština slobodne Srbije. Protest se organizuje zbog toga što nije organizovana javna rasprava kroz koju bi građani mogli da utiču na predlog zakona.
I Turska priprema novi nacionalni zakon o vodama, koji treba da doprinese zaštiti ovog resursa i ostvarivanju ciljeva Turske u upravljanju vodama.
Voda, suše, poplave… Imamo mi dovoljno vode, za piće, svakodnevnu higijenu, koliko smo bogati vodama, ima li je dovoljno za navodnjavanje u poljoprivredi i za industrijsku upotrebu… Umemo li gazdovati ovim resursom, kako da pametno koristimo vodu, da li smo već napravili nepopravljive greške… samo su neka od pitanja o kojima u emisiji „Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i njen gost — stručnjak za ekološko inženjerstvo, dr Aleksandar Đukić, docent na Građevinskom fakultetu u Beogradu i sekretar Srpskog društva za zaštitu voda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala