Nemačka priprema odobrenje za eksploataciju gasovoda „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Tehnički prijem gasovoda „Severni tok 2“ je u toku, prvi krak je završen, drugi se približava kraju izgradnje. Proceduru tehničkog prijema će realizovati operator projekta „Nord strim 2 AG“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije Nemačke.
„Federalna morska i hidrografska agencija (BSH) odgovorna je za dobijanje dozvola za izgradnju. Odluka je dobijena, a sada se čeka dozvola za prijem gasa, odnosno za tačku priključka koji se nalazi na Baltičkom moru“, saopštili su u Ministarstvu ekonomije Nemačke.
Prethodno je predstavnica Ministarstva ekonomije Nemačke izjavila da još uvek nije spremna da odgovori kada će biti izdata dozvola za eksploataciju gasovoda. 
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Amerika prekršila sporazume o „Severnom toku 2“
Inače, nemački regulator, Savezna mrežna agencija, dobila je zahtev od kompanije „Nord strim 2 AG“ za sertifikaciju od strane nezavisnog operatora gasno-transportnog sistema, a provera je u toku i nakon prijema svih neophodnih dokumenata, regulator ima četiri meseca za pripremu nacrta odluke.
Inače, operater planira da završi rad na postavljanju gasovoda „Severni tok 2“ krajem avgusta.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.
Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala