Amerika prekršila sporazume o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna"
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Matijas Varnig,  direktor „Nord strim AG“, kompanije operatera „Severnog toka 2“, kaže da je Vašington prekršio sporazume u vezi sa izgradnjom gasovoda. Prema njegovim rečima, da bi projekat bio usvojen Amerika traži ustupke.
U intervjuu za nemački list „Handelsblat“ Varnig je u prilog tome ukazao na poziciju Nemačke koja je insistirala na tome da tranzit gasa kroz Ukrajinu treba da bude očuvan i posle završetka izgradnje „Severnog toka 2“, pa su Moskva i Kijev 2019. godine postigli sporazum kojim se garantuje tranzit 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na godišnjem nivou sve do 2024.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Rusija: „Severni tok 2“ je udarac za SAD, ali nemaju šta da ponude Evropi
„Rusima nisu za to zahvalili. Ruska strana je uplatila avanse i, premda je sporazum bio zaključen, SAD su  potom sankcijama uspele da iznude obustavu radova. To je pokazalo do koje mere može da bude nepredvidljiva američka politika, takođe potkopano je poverenje s ruske strane“, rekao je Varnig.
On je upozorio i na rizik novih američkih sankcija protiv gasovoda.
„Zadržali su nam radove godinu i po dana i to nas je koštalo na stotine miliona“, rekao je Varnig.
Varnig je u istom intervjuu rekao i da očekuje da gasovod bude završen do kraja avgusta.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.
Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala