Glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu predao dužnost

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američka vojska u Avganistanu
Američka vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Dosadašnji glavnokomandujući američkih oružanih snaga u Avganistanu general Skot Miler predao je danas dužnost generalu Frenku Mekenziju tokom svečane ceremonije u Kabulu, čime su se SAD za korak približile konačnom završetku najdužeg rata u istoriji Amerike.
Primopredaja dužnosti odvijala se dok snage talibana nastavljaju svoj pohod i zauzimanje teritorija širom Avganistana.
Američki general Frenk Mekenzi koji preuzima dužnost je načelnik Centralne američke komande i njegova odgovornost biće sprovođenje vazdušnih operacija u slučaju da regularnim avganistanskim snagama zatreba podrška do planiranog završetka povlačenja američkih snaga 31. avgusta, preneo je Rojters.
General Mekenzi će komandovati iz sedišta Centralne komande u Tempi na Floridi.
Primopredaja dužnosti je obavljena u dobro utvrđenom komandnom centru nazvanom Odlučna podrška koji se nalazi u srcu Kabula.
Nakon odlaska generala Milera u Kabulu će ostati još jedan američki admiral koji će rukovoditi obezbeđivanjem američkog diplomatskog kora i aerodroma u Kabulu, prenosi Tanjug.
SAD su najavile da će i nakon povlačenja svojih oružanih snaga iz Avganistana izdvajati oko 4,4 milijarde dolara godišnje zaključno sa 2024. godinom kao pomoć avganistanskim vojnim i bezbednosnim strukturama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala