Stepijeva kontra: Englezima se crta prva evropska titula, ali Italija se pita

© AP Photo / Hans PunzDragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Stigosmo i do samog kraja ove naše avanture zvane Evropsko prvenstvo, a finalni dvoboj rezervisan je za dva tima koja su verovatno i najviše pokazala – Italija i Engleska. I to na Vembliju, nije moglo lepše, idealnije...
Italija - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Perina rabona: Svi putevi vode u Rim!
Pre nego što se pozabavim detaljnijom analizom i prognozom finala, da konstatujemo da je ukinut meč za treće mesto što je jedna pozitivna stvar.
Motivacija je 0 odsto kod igrača kada izgube polufinale i sada da se oni tu bore ko će da bude treći, a ko četvrti... Ma kakvi. Bolje ovako, to se slabo gleda, malo koga i zanima.
Englezi su stigli do finala, i konačno im se isplatilo sve što su uradili svih ovih godina kao i u kvalifikacijama, u ovom delu za bodove, kasnije i u nokaut fazi.
Još od davne 1966. godine i onog čuvenog finala na Vembliju, te misterioznog trećeg gola protiv Nemačke (4:2), kada su osvojili titulu prvaka sveta, nisu igrali finale.  
Sve mi se nešto čini da im se crta da osvoje prvu evropsku titulu. UEFA im je dozvolila da imaju najviše mečeva na Vembliju zbog čitavog haosa sa pandemijom virusa korona, kao i da se finale igra baš na kultnom stadionu, a to nije mala stvar i mala prednost.
Učinjeno im je, sve im ide na ruku. Takođe, na stadionu neće biti Italijana iz Italije, ali će biti Italijana koji žive u Engleskoj i onih koji su se ovde  dokopali neke karte.
Finale za Engleze na Vembliju je svetinja, kao što im je utakmica finala Kupa svake godine centralni događaj, samo što je ovo na još višem nivou jer je u pitanju reprezentacija.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Stepijeva kontra: San o 1992. godini
I može da se desi da posle svetske titule osvoje i evropsku na Vembliju, ali im neće biti lako, neće im to tek tako dozvoliti Italijani.
Pre svega jer mnogi misle da su Englezi onim penalom protiv Danske u polufinalu, pogurani do finala. Što se mene tiče, mislim da je bio jedanaesterac. Postojao je minimalni kontakt danskog igrača sa Sterlingom, a jednostavno kada igrač uđe u protivnički šesnaesterac mora da bude maksimalno zaštićen ukoliko ga ruše.
Jednostavno, ukoliko hoćemo da igra dobija na čistoti i lepoti, mora sportski da se prođe, da se ne postavljaju noge i ne ruše ljudi na 30 metara od gola.
Smatram da kada dođu takve situacije da bi trebalo svirati najstrožije kazne, naravno pod uslovom da je kontakta zaista bilo. Ponavljam, mislim da je u Sterlingovom slučaju bilo elemenata za prekršaj i jedanaesterac, iako se mnogi neće složiti sa mnom.
Englezi u odnosu na Italijane nisu pokazali zbog čega su došli do samog kraja. Međutim, to je jedan tim koji baš kao i Nemci, radi 90 minuta na terenu. Imaju dobro odbranu i odličnu defanzivnu taktiku, a opasni su iz prekida.
Tu se pre svih izdvaja Hari Megvajer. Protiv Danaca je kod svakog kornera on bio taj koji je izbio loptu. On bi mogao da bude ta snaga Engleza, upravo bi Megvajer iz neke akcije posle prekida mogao da dođe do gola. U tom slučaju utakmica bi se otvorila, ali...  
Čak i da „Gordi Albion“ povede, Italijani imaju to u sebi da mogu da izjednače. Siguran sam da su putem video snimka i te kako upoznali Engleze i sve što radi Megvajer kod tih prekida.
Samo što će štoper Mančester junajteda protiv Kjelinija i Bonućija, koji su vrhunski sportisti, igrači i lideri, morati drugačije da se ponaša. Siguran sam da će dobiti jedno upozorenje i da će morati da promeni način kako ide prema lopti.
Štoperski tandem Juventusa je fantastičan, jedinstven, svaka im čast. Pokazali su konstantnu formu tokom čitavog turnira, a zajedno imaju čak 70 godina.
To pokazuje snagu Italije, koja je od početka pa do kraja turnira imala igru, i stalno mi se čini da na terenu nema 11, nego 20 Italijana.
Večito je neko slobodan, stalno rade te dvojke, trojke i četvorke, prave igru, samo što je problem kada dođu u poslednjih 30 metara onda nisu konkretni.
E, tu su Englezi opasniji, oni imaju igrače koji su davali više golova. Tu pre svega mislim na Kejna i Sterlinga. S tim što se Kejn u dresu Engleske više troši i vraća nazad nego u Totenhemu.
Opasno je čim je lopta kod njega u posedu jer uvek zna da nađe pravo rešenje, zbog toga ga protivnici toliko i ruše.
Mislim da će finale iz ugla Italijana podsećati na partiju šaha, dok Englezi to nikada nisu i nikada neće raditi. Jači su u fizičkom smislu, što je i Mančini priznao, ali to ništa ne mora da znači.
Sigurno da je i kod jednih i kod drugih ogromna želja da osvoje titulu, Englezi to čekaju već 55 godina, a Italijani su osvajali i evropske i svetske titule, ali neće dozvoliti Englezima da se popnu prvi put na krov Evrope preko njih.
Očekujem tvrd meč, sa jednim do dva gola maksimalno, ali... U slučaju da finale uđe u produžetke, tu bi jedan gol mogao da napravi čudo. Onda bi moglo da ih padne još dosta.
Blagu prednost dajem Italijanima jer kada ih vidim kako pevaju himnu i koliko su ponosni i motivisani, kako igraju presing 90 minuta po čitavom terenu, bukvalno se i sad dok pišem ove redove naježim.
Sigurno da je fudbal pobedio povratkom navijača, a evo i ovde u Nemačkoj iako sam mislio da će posle ispadanja Nemaca kafići i restorani biti prazni, to se na sreću nije dogodilo.
Sve vrvi od Italijana, puni su kafići i svi gledaju fudbal. Tako će biti i u nedelju uveče kada se lopta bude zakotrljala na Vembliju, što svi jedva čekamo.  
► „Manćini sprema Italiju za rat na Vembliju“
► Novak otkrio za koga će navijati u finalu EP
► „Ovo je pitanje života ili smrti“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala