Opozicioni poslanik u Radi: Ukrajina – kolevka fašizma u Evropi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade Ukrajine
Zgrada Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Ukrajina je kolevka fašizma u Evropi, kaže poslanik ukrajinske Vrhovne rade iz partije „Opoziciona platforma – Za život“ Ilja Kiva povodom čitavog niza nacionalističkih poteza kijevskih vlasti.
Ukrajinski poslanik je oštro kritikovao predsednika Vladimira Zelenskog i optužio ga za podršku nacionalističkog raspoloženja u zemlji.
Kiva je podsetio na izjavu sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane (SNBO) Alekseja Danilova koji je ukrajinskog lidera nazvao „prvim predsednikom nacional-patriotom“.
„Ne bi me začudilo da su već počeli da razmatraju na zatvorenim sednicama SNBO stvaranje geta za Jevreje i čišćenje ukrajinske teritorije od Rusa. Ukrajina je danas kolevka fašizma u Evropi“, rekao je poslanik.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Zelenski je tokom svog mandata više puta donosio nacionalističke odluke. Primera radi, inicirao je nedavno usvojeni zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“ kojim nisu obuhvaćeni Rusi.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.
Takođe, potpredsednik ukrajinske vlade Aleksej Reznikov nedavno je izneo ideju o tome kako će, nakon što Kijev povrati Krim, pola miliona ruskih građana koji su se doselili na poluostrvo posle 2014. godine biti deportovano.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala