Vreme je da se londonska publika ponovo pokloni Srbinu

© AP Photo / Alberto PezzaliNajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Novak Đoković i Mateo Beretini se sastaju u finalu Vimbldona. Jedan se bori za šestu titulu i istoriju, a drugi za prvi trofej i vetar u leđa. Ipak, utisak je da je vreme da se londonska publika ponovo pokloni Srbinu.
Đoković i Beretini će rekete ukrstiti treći put dosad, nakon što je srpski teniser bio bolji u oba prethodna duela.
Prvi put su igrali na Završnom turniru 2019. godine kada je Novak pobedio sa 6:2, 6:1, a drugi u četvrtfinalu Rolan Garosa ove godine kada je bilo 6:3, 6:2, 6:7, 7:5.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Novak otkrio dva problema: Nije idealno, ali...
Oba prethodna duela bila su na najvećoj sceni, a prethodni u Parizu je pokazao da dvadesetpetogodišnji Italijan polako prevazilazi strah od pobede nad velikanima.
Beretini je protiv Rafe Nadala igrao jednom, kada ga je Španac eliminisao iz polufinala US opena 2019, dok je protiv Federera igrao dvaput, na Vimbldonu i Završnom turniru iste godine.
Priliku da prvi put probije led i pobedi nekog od članova „velike trojke“ imao je ove godine na Rolan Garosu, ali mu je Švajcarac predao meč osmine finala, pa je šansu morao da traži preko Đokovića.
Očekivano nije uspeo da preskoči najvišu prepreku u tenisu, ali je pokazao da uspeh tih razmera nije daleko. I to potvrdio kada je sezona prešla na travu.
Titula u Kvinsu uz jedan izgubljen set, pa plasman u finale Vimbldona uz ukupno tri izugbljena seta. Serija od 11 pobeda u nizu, odnosno 24 pobede u 27 prethodno odigranih duela.
I bez prevelike pompe, bez velikih hvalospeva i teških životnih priča... Do prvog Grend slem finala. Ali...
Beretini ima kvalitet, samopouzdanje i formu da postane Grend slem šampion. Međutim, kao rivala ima Novaka Đokovića, nekog kome ulog nije samo još jedan trofej.
Đoković ove godine nije izgubio na grend slem turnirima, pa trenutno ima 20 pobeda u nizu, te se na Vimbldonu plasirao u šesto finale.
​To znači da je jedini teniser u istoriji „belog sporta“ koji je barem šest puta učestvovao na po šest ili više finala na svakom Grend slemu.
Pobedom u nedelju Novak bi šesti put osvojio Vimbldon i dodatno poljuljao Federerovu titulu „kralja trave“, te bi osvojio 20. Grend slem trofej i došao do novog argumenta već praktično rešene GOAT trke.
„Značilo bi mi sve, zbog toga sam i došao, zato igram“, rekao je Đoković o potencijalnoj šestoj tituli u Londonu.
Novakov put do finala bio je gotovo pa besprekoran kada se gledaju rezultati: U prvom kolu je protiv Džeka Drejpera izgubio prvi set, a onda osvojio 18 setova zaredom.
Kanadski teniser Denis Šapovalov - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
„Nije morao to da uradi“ – Kanađanin otkrio predivan potez Đokovića
Međutim, igra je daleko od idealne, iako bi to na prvi pogled bilo suludo reći.
Lični dojam je da Novak ne da nije bio na 100 odsto svojih mogućnosti ni tokom jednog meča, već da jedva da je prelazio realnih 50 odsto, uz dužno poštovanje prema njegovim protivnicima.
Uglavnom je jedan deo njegove igre bio jako dobar, ali je konstantno nedostajalo nešto, kao što je to bio slučaj u polufinalu protiv Šapovalova sa riternom.
„Za standard i kvalitet mog riterna koji obično pružam ovo je bilo dosta ispod proseka. Radiću na tome i nadam se da ću se osećati malo bolje i daću moći da odigram na višem nivou jer tako mora“, otkrio je srpski teniser posle meča.
Beretini će, kao i uvek, zavisiti od snažnog servisa i munjevitih forhenda.
Igra iz bekhenda mu je slabija tačka, ali mu ne predstavlja toliki problem kao nekima sa njegovim stilom igre, štaviše – zna da bude pravo oružje.
Vredi istaći i da je Mateo podigao nivo bekhend slajsa, veoma bitnog udarca na travi, ali i da igra sa mnogo samopouzdanja.
I pored svega toga, za konačan ishod finalnog duela će se pitati Novak Đoković, koji će, ipak, morati da u finale donese veći nivo igre nego u prethodnih šest mečeva.
Ukoliko se Beretini ne uplaši – a ne bi trebalo, s obzirom na tendenciju sve bolje igre u velikim mečevima u karijeri – neće se ni sam pobediti, što je neretko slučaj sa protivnicima Đokovića, Federera i Nadala.
„Mislim da Mateo ima šanse. Osećao sam da sam uspevao da nadigram Novaka tokom većeg dela meča. Mateo veoma dobro igra sa osnovne linije, video sam to i danas, kao i u meču sa Feliksom“, rekao je Šapovalov posle poraza od Đokovića.
Iako je izgubio meč sa 3-0 u setovima, definitivno je zaslužio da barem jedan deo igre pripadne njemu, a to je vrlo lako moglo da se desi u prvom setu kada je servirao za 6:4.
Mladi Kanađanin je tada izgoreo u želji, a Novak je sačekao greške i „na glavu“ odneo jednu od neverovatnijih pobeda od 3-0 ove sezone.
Beretini u nekim trenucima podseća na Šapovalova zbog neretkog traženja vinera, ali je daleko smireniji, pa šansu traži iz mnogo izgrađenijih pozicija nego mladi Kanađanin, zbog čega će Novaku biti jako teško da pobedi ukoliko konstantno bude čekao, odnosno ukoliko ne bude skraćivao protivniku uglove.
„Biće nezgodno Novaku. Može da bude nekoliko taj-brejkova, biće mu teško da ga 'brejkne'. Ako bude servirao kao danas, biće jako teško poremetiti ga. Opet, Novak sjajno riternira, predobar je u tome, ali mislim da Mateo ima šanse. Da li će biti velika bitka? Hoće, biće baš napeto. Uvek imate šansu, kao što sam rekao i pred svoj meč sa Novakom, a isto važi i za Matea“, podvukao je Šapovalov.
​Đoković u nedelju od 15 časova za mnogo toga.
Igra da još jedanput odbije napad „naredne generacije“ i pokažeo im da njihovo vreme još nije došlo.
Igra za to da se izjednači sa Nadalom i Federerom na večnoj Grend slem listi i prestizanje obojice predstavi kao neminovnost.
Igra da rastuži sve navijače Federera i Nadala koji ga ne vole i koji mu žele neuspeh na svakom koraku.
Novak Đoković i navijači, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Da li je Vimbldon „alergičan na zastavu Srbije“?
Igra da odbrani trofej osvojen 2019. godine i šestom titulom, trećom zaredom, prestigne Bjorna Borga i Lorensa Dohertija, te dođe na korak do Pita Samprasa i Vilijama Renšoa koji imaju po sedam.
Igra da dođe nestvarno blizu „kalendarskom“, odnosno „zlatnom slemu“ pred Olimpijske igre u Tokiju i US open.
Igra da još jednom unese sreću i radost u domove svojih navijača. Kao, na primer, pre dve godine na ovom istom terenu...
Đoković je osvojio set, a onda je usledio haos: „Ovo ti je poslednji put, ovo je komedija!“ /video/
Novakova lekcija „specijalcu sa zadatkom“
Amerikanci analizirali Đokovićevo „tajno oružje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala