Amerikanci uklanjaju spomenik čuvenom generalu /video/

© Wikipedia / Cville dog/Public domainSpomenik generalu Robertu Liju u Šarlotsvilu
Spomenik generalu Robertu Liju u Šarlotsvilu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
U Šarlotsvilu u američkoj saveznoj državi Virdžiniji jutros je počelo uklanjanje statue generalu vojske Konfederacije Robertu E. Liju zbog koje su 2017. godine izbili nasilni protesti belih rasista.
U izveštaju londonskog dnevnika „Gardijan“ se navodi da su gradske vlasti Šarlotsvila saopštile da će spomenici generalu Liju i generalu Džeksonu biti uklonjeni iz javnog prostora i preneti u gradski muzejski fundus.
Nakon što je spomenik generalu Liju podignut dizalicom i skinut s postamenta, gradonačelnica Šarlotsvila Nikaja Voker održala je govor i ukazala da je, između ostalog, „skidanje statue mali korak bliže cilju da se Amerika izbori sa grehom iz prošlosti kada su belci bili spremni da unište crnce zbog ekonomske koristi“.
General Li je predvodio snage Konfederacije tokom američkog građanskog rata od 1861. do 1865. godine, pokušavajući da sačuva robovlasnički sistem na američkom Jugu.
General Džekson se proslavio u prvim godinama sukoba, a umro je od upale pluća nakon što je greškom upucan u prijateljskoj razmeni vatre, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala