Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani na pragu Kandahara?

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaTalibani na pragu Kandahara?
Talibani na pragu Kandahara? - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Pripadnici pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ušli su u Kandahar na jugu Avganistana, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore. Guverner drugog po veličini grada u Avganistanu koji je ranije bio jedno od uporišta talibana, međutim, kaže da je situacija pod kontrolom.
Prema navodim izvora RIA Novosti, u jednom delu grada se vode borbe, a ima žrtava među civilima.
Guverner s druge strane kaže da se pripadnici talibana povlače pod pritiskom avganistanskih vojnika.
On je demantovao „neutemeljena saopštenja“ medija o tome da će Kandahar uskoro pasti u ruke talibana.
Prema saopštenju Nacionalne uprave za bezbednost specijalne jedinice vladinih snaga su tokom noći sproveli operaciju protiv talibana u nekoliko delova grada. Likvidirano je devet talibana, a dvojica su ranjena.
Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršala nakon što su američke snage počele sa povlačenjem 20 godina od početka operacije u toj zemlji. Na terenu se vode borbe između vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanski zvaničnik: Talibani zauzeli glavni granični prelaz sa Iranom
Amerikanci su započeli operaciju u Avganistanu nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine a sada se povlače u skladu sa Sporazumom koji su potpisali sa talibanima u Dohi prošle godine.
Podsetimo, situacija u Avganistanu izaziva zabrinutost susednih zemalja, uključujući Rusiju i članice ODKB zbog mogućih provokacija na granici Avganistana i Tadžikistana.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da Amerika povlači svoje snage iz Avganistana, faktički priznajući svoj poraz.
„Amerika ne povlači svoje vojnike tek tako – povlači ih, priznajući de fakto krah svoje misije“, rekao je Lavrov na Dalekoistočnom univerzitetu u Vladivostoku.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je došlo do rasta napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici i da talibani sada kontrolišu skoro dve trećine granice s Tadžikistanom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala