Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani: Kontrolišemo veći deo teritorije Avganistana

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaTalibani: Kontrolišemo veći deo teritorije Avganistana
Talibani: Kontrolišemo veći deo teritorije Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kontrolišu veći deo teritorije Avganistana, izuzev Kabula i nekih oblasti oko grada, izjavio je predstavnik političkog krila ovog pokreta u Dohi Abdulahib Mansur.
Delegacija političkog krila nalazi se u poseti Moskvi na konsultacijama imajući u vidu pogoršanje situacije u Avganistanu nakon što su Amerikanci počeli sa povlačenjem svojih snaga. U zemlji su u toku borbe između talibana i pripadnika vladinih snaga.
Talibani na pragu Kandahara? - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani na pragu Kandahara?
„Situacija je takva da zvanični Kabul kontroliše administrativne centre pokrajina, dok sve ostalo je pod našom kontrolom“, rekao je Mansur na pres konferenciji u Moskvi.
Drugi predstavnik pokreta Suhel Šahin rekao je da talibani razmatraju prekid vatre s Kabulom.
„O svemu se diskutuje za pregovaračkim stolom“, rekao je on, dodajući da prvo treba postići određene rezultate kada je reč o političkoj organizaciji Avganistana.
Na konferenciji za novinare je rečeno i da talibani garantuju bezbedan izlaz stranim snagama iz zemlje.
Šahin je dodao i da talibani sa Rusijom razmatraju pitanja u vezi sa oblastima na granici s Tadžikistanom, uveravajući da neće predstavljati nikakvu pretnju.
„Nalazimo se u stalnom kontaktu sa ruskom stranom“, rekao je Šahin dodajući da nema potrebe za uznemirenje u vezi sa granicom.
Predstavnici ovog radikalnog pokreta su rekli i da neće dozvoliti prisustvo DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) na teritoriji Avganistana.
Pod kontrolu te radikalne grupe potpalo je 174 od 400 oblasti Avganistana. Prema rečima talibana, oni su na proleće zaustavili ofanzivu zbog sporazuma sa SAD ali se sada promenila situacija.
Podsetimo, prethodno je delegacija talibana boravila u Moskvi u martu na sastanku posvećenom normalizaciji situacije u Avganistanu. Na sastanku su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Kine i Pakistana.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala