Ruski senator: Bajden greši, Avganistan izgubljen

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaSenator Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov
Senator Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov komentarisao je reči američkog predsednika Džozefa Bajdena o posledicama povlačenja američke vojske iz Avganistana. Senator smatra da Bajden greši kada misli da pad vlade u Kabulu nije neizbežan i pored povlačenja Amerikanaca.
Prethodno je Bajden izjavio da avganistanska vlada ima 300.000 vojnika protiv 75.000 talibana (organizacija zabranjena u Rusiji).
„Bajden greši na temu Avganistana, na isti način na koji su grešili i Džordž Buš mlađi i Barak Obama, koji su tamo vodili beznadežni rat“, napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanski zvaničnik: Talibani zauzeli glavni granični prelaz sa Iranom
Prema njegovim rečima, odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa o povlačenju američke vojske je bila ispravna, jer je on shvatio da „treba otići, čak bežati, brzo i bez oklevanja“.
„Njegovu zamisao sada ispunjava Bajden, međutim, on pokušava da se pretvara da Avganistan još nije izgubljen. Izgubljen je“, zaključio je senator.
Američki predsednik Džozef Bajden je 14. aprila objavio kraj operacije u Avganistanu i naveo da će Vašington završiti povlačenje vojske 31. avgusta. SAD su tamo započele vojne akcije u oktobru 2001. godine.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala