Lekić: Ne treba nam vlada tragikomičnih nebeskih visina

© Sputnik / Nikola BižićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Lider Demosa Miodrag Lekić, kog je Demokratski front predložio za premijera nove crnogorske vlade, kaže da vladi Zdravka Krivokapića najviše zamera to što nije demontirala mafijaško - korupcionaški režim Mila Đukanovića i da su je sastavljale Crkva i, kako je rekao, lažne službe.
U intervjuu za podgorički Dan, Lekić kaže da je veoma važno razrešiti aktuelnu političku krizu u Crnoj Gori i da je tačno da su Demokrate i URA, podržale Zdravka Krivokapića, uz različite modalitete moguće rekonstrukcije njegove vlade. 
Mandić nakon sastanka: Tražimo novu Vladu, Lekić dobar kandidat za premijera
"Ovim legitimnim stavovima svako je i preuzeo odgovornost za stanje u društvu i dalje moguće procese", rekao je Lekić.
On nije konkretno odgovorio na direktno pitanje da li je spreman da prihvati premijersku funkciju i odgovornost, ali je istakao:
"Ako ću nešto pomoći u razrešenju teške krize koja preti i blokiranjem državnih institucija vrlo rado dajem prednost svim drugim kolegama iz parlamentarne većine za moguće kandidate za premijera".
Drugim rečima, pojašnjava, u uslovima nedovoljne političke ozbiljnosti i nastavkom improvizacija čiji su sastavni deo plitki medijsko-propagandni manevri dovodi se u pitanje očekivani pravac novog istorijskog ciklusa Crne Gore čiji su početak građani tražili na izborima 30. avgusta prošle godine.
Upitan kakva bi bila njegova vlada, politička, ekspertska ili kombinovana, u slučaju da dođe do toga da bude premijer, Lekić ističe da i suviše drži do ozbiljnosti javne reči da bih se upuštao na teren - šta bi bilo kad bi bilo.
Zastupa, kaže, rešenja koja su uostalom praksa u celom demokratskom svetu.
"Posle izbora se formira tzv. politička vlada u kojoj postoji stručna dimenzija kao bitna. Vlada koja može na nekim mestima biti ojačana proverenim stručnjacima. Vlada, ne propagandnih manevara, još manje tragikomičnih nebeskih visina, već vlada vrlo spuštena na zemlju svojim radom, kompetentnošću, kredibilnim javnim izjavama, konačno javnom pristojnošću", naveo je Lekić koji je bio šef crnogorske diplomatije, a pre toga i dugogodišnji ambasador SRJ u Rimu.
Na pitanje šta zamera Krivokapiću, Lekić kaže da misli da nedovoljan doprinos očekivanim reformskim procesima, koji su podrazumevali ozbiljno demontiranje mafijaško-korupcionaškog delovanja u prethodnom režimu proističe iz nesrećnog početka.
"Preciznije, kako je i gde sastavljana vlada i njen premijer. U kombinaciji crkve i po svemu sudeći involviranih službi, lažnih ili stvarnih svejedno, u svakom slučaju vrlo niskog nivoa. I to sve ide u istoriju, zajedno sa akterima. U takvim uslovima i sastavu se nije mogao izgrađivati taj dugo očekivani novi funkcionalno-vrednosni sistem", kaže Lekić.
Da ne govorimo, ističe, o kulturnom modelu pseudo crkvenog jezika i javnih manira koji je produkovan oko premijera i delova vlade. Taj model je, po Lekiću, naneo štetu kako ustavno laičkom karakteru države tako i samoj crkvi koju smatra autentično kulturno-duhovnom.
Ozbiljne institucionalne promene Lekić vidi u uspostavljanju sada uzdrmanog jedinstva vlasti koje ne postoji ni u embrionalnoj fazi.
"Smatram da je ono ipak moguće i uz postojanje ideološko kulturnih razlika u parlamentarnoj većini", naveo je Lekić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala