Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov objasnio u kom slučaju će se Rusija umešati u situaciju u Avganistanu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Rusija neće ništa preduzimati po pitanju Avganistana, gde se nakon povlačenja američkih snaga vode borbe između vojske i talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), dokle god se situacija razvija samo na teritoriji te države, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„U skladu sa činjenicom da su talibani zauzeli pogranične položaje na granici sa Iranom i Tadžikistanom - sve dok se to dešava na teritoriji Avganistana, mi ne planiramo da preduzimamo nikakve mere, osim što ćemo uporno pozivati da se politički procesi, koje su svi Avganistanci usmeno podržali, započnu što je pre moguće“, rekao je on.
Ministar je naglasio da dešavanja u Avganistanu brinu Rusiju u pogledu mogućih „prelivanja neprilika“ na teritoriju njenih saveznika.
Lavrov je dodao da Rusija podržava sprovođenje sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i pokreta „Taliban“, koji je zabranjen u Rusiji.
„Pomoću posredovanja Sjedinjenih Američkih Država opredeljeni su koraci za normalizaciju situacije, pokretanje političkog procesa, postizanje sporazuma o prelaznom periodu, a zatim i o konačnim parametrima kako će Avganistan dalje živeti. Jasno je da će ta pitanja rešavati Avganistanci, ali oni sporazumi koji su postignuti između Vašingtona i talibana, njih su, koliko ja znam, svi odobravali. Mi smo za to da se oni i ispunjavaju“, rekao je Lavrov.
Talibani na pragu Kandahara? - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani na pragu Kandahara?
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta "Taliban" koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala