Toplotni udar: Više od pola Srbije danas u „crvenom“

© Foto : RHMZCrveni meteoalarm u Srbiji
Crveni meteoalarm u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas na izuzetno visoke temperature koje će se kretati od 34 do 38 stepeni Celzijusa.
Na području cele Srbije biće na snazi crveni meteo alarm, koji označava opasno vreme.
Ovakvo vreme zadržaće se do subote, kada se očekuje osveženje sa pljuskovima i grmljavinom.
Meteorolog Đorđe Đurić upozorio je u svojoj objavi na Fejsbuku da je u toku novi toplotni talas. On navodi da se treba prilagoditi aktuelnoj vremenskoj situaciji i vrućinama.
„U najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba svesti na minimum. U periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite, kako zbog visokih vrednosti UV zračenja, tako i zbog opasnosti od sunčanice“, piše u njegovoj objavi.
Đurić upozorava i da postoji opasnost i od toplotnog udara.
„Razlika u temperaturama između prostorija i vozila sa rashladnim uređajima i one spoljne temperature, ne treba biti veoma velika, jer prevelika razlika može dovesti do problema. Sezona je i kupanja, a kako su temperature vodenih površina tokom dana i za 10 stepeni niže od temperature vazduha, ulazak u vodene površine ne treba biti nagli“
U petak kasnije posle podne i uveče oprez će biti neophodan na otvorenom ili u saobraćaju, zbog mogućnosti grmljavinskih nepogoda.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala