Slovenija pokušava da pomiri Bugarsku i Severnu Makedoniju

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Slovenije Borut Pahor
Predsednik Slovenije Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Slovenački predsednik Borut Pahor boravio je danas u Bugarskoj, u pokušaju da deblokira početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom.
Pahor se u Sofiji sastao s bugarskim predsednikom Rumenom Radevom i s njim razgovarao o pristupnom procesu za Severnu Makedoniju, prenela je Hina.
U vezi bugarske blokade i Radev i Pahor su se složili da će se obojica zauzimati za kompromisno rešenje koje bi Skoplju otvorilo vrata za početak pregovora o članstvu s EU, preneo je Pahorov kabinet.
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Bugarska: Severna Makedonija neće ući u EU dok god se ne otarasi jugoslovenskih kompleksa
Kako se dodaje u saopštenju, u razgovoru slovenačke i bugarske delegacije, kao i u razgovoru u četiri oka dva predsednika, bilo je govora o kompromisnom rešenju koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i na osnovu kojeg bi onda Severna Makedonija počela s pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, prenosi Tanjug.
Radev i Pahor su se sastali pred samit država učesnica inicijative Tri mora. Ocenili su da je širenje EU na zapadni Balkan potrebno, i to što pre, prenela je Pahorova kancelarija u saopštenju za javnost.
Slovenija je početkom ovog meseca od Portugala preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a vlada Janeza Janše je kao jedan od svojih prioriteta navela potrebu da EU napravi korak napred u širenju na države zapadnog Balkana uključene u pristupni proces, prvenstveno početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
Ljubljana planira da početkom oktobra održi neformalni samit EU - zapadni Balkan.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala